Budapest a szakszervezetekkel együtt kér béremelést a kormánytól

Az iparűzési adó elvonása megnehezíti a béremelést.

2021. december 12., 15:01

Szerző:

Közös nyilatkozatot írt alá a fővárosi érdekképviseletekkel Budapest vezetése, melyben kijelentették, a fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek kompenzációt várnak a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt azért, hogy végrehajthassák a korábban megkötött bérmegállapodást, jelentette ki Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az Infostartnak.

A szervezet elnöke szerint az infláció és az áremelkedések csak súlyosabbá tették az elmaradt bérfejlesztés miatt előállt problémákat, ezért volt szükség a fővárosi vezetéssel aláírt korábbi megállapodásra, amelyben rögzítették: a következő három évben jobban látható bérfejlesztés történik. Ezután jött az iparűzési adó bevételeinek elvonása, amivel a szakszervezetek nem értenek egyet. 

„Azzal sem értünk egyet, hogy a dolgozókon spóroljanak, de azzal sem, hogy egy előre tervezett megállapodás bevételi oldala csökkenjen” – mondta Naszályi Gábor.

Naszályi Gábor szerint a mostani megállapodás lényege az volt, hogy közösen kérjék a kormányt a kompenzációra, ez pedig téma lesz a jövőheti fővárosi közgyűlésben. Hozzátette: értik, hogy csökkenteni akarja a kormány a vállalkozások terheit, de a városok és a települések költségvetésében ez hiányként jelentkezik, ezért van szükség a kompenzációra. 

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy 2022-ben legalább 15 százalékos béremelés lesz, ez a négyszázalékos járulékcsökkentéssel 14-15 milliárdot jelent. „Hiszem azt, hogy bármilyen nyomorúságos a helyzetünk, nem lehet olyan helyzetbe sodródni, hogy nincs béremelés” – jelentette ki.

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Marjai János)