Luxuscikké válhat a hús Magyarországon
A mostani árakat nézve, ha ilyen tempóban emelkednek az árak, luxuscikké válhat a hús.
Az agrárszektor.hu-n megjelent egy szemle a jelenlegi húsárakról, amiből az derül ki, hogyha ilyen tempóban emelkednek az árak, akkor luxuscikké válhat a hús, és kiváltságos lesz az, aki fogyaszthatja.
A 2022. januárjában kormány által meghatározott hatósági áras élelmiszerek között két húsféle szerepel: a sertéscomb és a csirkemell. Több bolt is korlátozza a maximum megvásárolható mennyiséget a hatósági áras a húsfajtákból. A hatósági áras csirkemell filé 1500 és 2000 forint között mozog. A csirkecomb 1300-1600 forint, a csirke farhát körülbelül 250 forint.
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke arról számolt be az agrárszektor.hu-nak, hogy a hatósági áras sertéscomb iránti kereslet annyira megnőtt, hogy a kiskereskedelmi igényt gyakran nem lehet kielégíteni. Bár a szabályozások szerint a boltoknak ugyanakkora mennyiséget kell tárolnia, mint 2021 októberében, akad olyan kiskereskedő, aki a megemelkedett keresletre válaszul több combot tart, és más húsrészekből meg kevesebbet.
A sertéscomb hatósági ára jelenleg 1500 forint/kg. A csont nélküli sertéskaraj 2200, a lapocka 1800, az oldalas 2300, a tarja 2350, a csülök pedig 1700 forint körül alakul, bár az árak boltonként eltérhetnek, általában felfelé tartó irányba.
Nemcsak a marhahús árak szálltak csak el: a csontnélküli marhalábszár kilója átlagosan 4000 forint, a marhanyak 4400, gulyáshús 4500, a pacal 2800 forint, ha pedig steak-et grilleznénk, akár tízezres összegeket is ki kell fizetnünk egy szép darabért. A KSH adatai szerint január óta 1300 forinttal drágult a marhahús átlag fogyasztói ára.
A kacsa azelőtt sem volt olcsó, de most még inkább luxus élelmiszernek számít például a kacsamáj, amiből egy kilóért 14 ezer forintot is ott kell hagyni. A hízott kacsamell filé 5500 forint, a hízott kacsacomb 3300 forint. Ezek az árak üzletenként drágább irányba változhatnak.
Az árak megemelkedése mögött elsősorban a takarmánynövények felvásárlási ára elképesztő mértékben drágult (a kukorica esetében pl. 47 százalékkal), az üzemanyag és az energiaárak ebben a gazdasági ágazatban is költségnövekedést okoztak. A drágulásnak pedig még nincs vége, még csak most kezdődik igazán – foglalta össze az agrárszektor.hu.
(Kiemelt kép: Szentes, 2013. július 25. Csirkéket pakol a Hungerit Zrt. egyik dolgozója a szállítószalagra a cég szentesi üzemében 2013. július 25-én. MTI Fotó: Rosta Tibor)