Brutális pusztítást végzett Mészáros Lőrinc cége Balatonszemesen

2018. február 13., 15:15

Szerző:

Hatalmas környezetpusztítást végzett a Dél-Balatonon Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a V-Híd Zrt. Ez a hármas konzorcium nyerte 73 milliárd forintos ajánlattal a Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasútvonal és a Fonyód-Kaposvár vonalszakasz felújítására kiírt közbeszerzést. Balatonszemesen is ők végezték a sínfelújítást, de a természet keményen megsínylette a munkálatokat, ugyanis 

kiirtottak egy nyárfaligetet, hogy helyet csináljanak a törmeléknek

– írja a 24.hu.

Fotó: 24.hu/olvasó

A valamikori Hunyady-parkban, ahol később közel 30 évig úttörőtábor működött, egy 60-80 éves nyárfaliget állt egészen 2016 augusztusáig. A helyiek ezt a részt úgy tartották számon, mint a Balatonszemes nyugati részének a „tüdejét”. 2016 nyarán aztán megjelentek a fakitermelők, akik a nyaralótulajdonosok tiltakozása ellenére

40-50 hatalmas és egészséges fát kivágtak.

A nyárfaliget nagy részének kivágása után markológépek jelentek meg, és a földdel tették egyenlővé a területet, több tonnás munkagépek, kőszállító kamionok és betonkeverők tették teljesen tönkre a környező utcákat.  Amikor a helyiek ezt szóvá tették, az önkormányzat illetékesei azzal próbálták nyugtatni a nyaralótulajdonosokat, hogy 2017 júniusában, ha az ipari terület megszűnik, a Swietelsky újraburkolja majd az utcákat. Ez azóta sem történt meg.

A helyi polgármester a 24.hu kérdésére azt mondta, hogy nincsenek környezeti károk.

A munka érdemi része kilenc hónapig tartott és 2017 júniusában ért véget, de a ligetet még mindig nem rekulétiválták. A földet ugyan visszaterítették, de az erősáramú kábelek a föld alatt maradtak, a betemetett vízelvezető árkokat sem újították fel.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.