Nem ússzuk meg: Brüsszel behajtja a 200 milliós menekültügyi bírságot Magyarországon

Az Európai Unió Bírósága az uniós menekültügyi szabályok megsértése miatt szabta ki Magyarországra az óriási bírságot. A bíróság, valamint az Európai Bizottság szerint a kormánynak be kellene engedni Magyarország területére a menedékkérőket, aztán pedig itt kellene lefolytatni a menekültügyi eljárásukat.  

2024. szeptember 18., 16:54

Szerző:

Mint ismert az Európai Unió Bírósága még júniusban kötelezte Magyarországot a 200 millió euró megfizetésére, arra hivatkozva, hogy „nem tartja tiszteletben” az uniós jogszabályokat, egyebek között „a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén”. Emellett arra is kötelezte, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Letelt a határidő 

A bíróság által kirótt, nagyjából 80 milliárd forintnak megfelelő bírság befizetésének határideje szeptember 17-én, kedden járt le, s miután a magyar kormány nem fizette be határidőre az összeget, az Európai Bizottság most elkezdi levonni azt az országnak szánt esedékes uniós kifizetésekből. A keddi egyébként egy második határidő volt már, Magyarország az első határidőt sem teljesítette. 

Nem érkezett válasz  

A bizottság szóvivője, Újvári Balázs kérdésre válaszolva elmondta, hogy a bizottság vizsgálja, hogy amennyiben Magyarország nem teljesíti a befizetést, az összeget egyben vonják-e le vagy pedig szakaszosan a Magyarországnak szánt juttatásokból. Az egymillió eurós napi bírsággal kapcsolatban azt mondta, a magyar hatóságoknak szeptember 13-ig kellett volna tájékoztatni a bizottságot, miként igyekeztek összehangolni eljárásaikat a bíróság által előírtakkal, azonban a hatóságok részéről nem érkezett válasz. A bírság jelenleg 93 millió euró (36,7 milliárd forint), azaz a június 13-i ítélettől eltelt, szeptember 17-ig tartó időszakra szól, és, mint a szóvivő elmondta, Magyarországnak 45 napja van megtéríteni.

Nem fizetünk 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egyébként azt közölte, mivel a kormány nem ért egyed a döntéssel, ezért nem is fizetnek. A kormány részéről jelenleg a jogi megoldást keresik.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)