Konténerbörtönöket épít a kormány a meglévő büntetés-végrehajtási intézmények mellé, már meg is ágyaztak a beruházásoknak

2020. március 6., 07:00

Szerző:

Most már biztos: a külföldön is bevált konténerbörtönökkel enyhítené a büntetés-végrehajtási intézmények férőhely-gondjait a kormány. Ezért több területen is kiemelt nemzetgazdasági szempontú beruházássá minősülnek az építkezést megkönnyítő eljárások – vette észre a 168 óra egy kormányhatározatból.

Ennek értelmében az állampusztai, a szirmabesenyői, a kiskunhalasi, a baracskai, a dunaújvárosi, a soproni, az algyői, a tiszalöki, a baracskai, a tököli és a veszprémi büntetés-végrehajtási intézmények területén megépülő konténerbörtönök kapják meg ezt a kiemelt jogi státust.

Ezek leginkább a használatbavételhez, valamint a közmű-fejlesztési és csatlakozási munkákkal kapcsolatos közigazgatási eljárásokat érintik. Utóbbi esetekben építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni, az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, valamint településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

Fontos adalék, hogy éppen a magyar börtönök túlzsúfoltsága miatt is bukta sorban a kártérítési pereket a magyar állam az elítéltekkel szemben, és ez vezetett végül a "börtönbiznisz" elleni harc beemelésére a kormánypropagandába.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.