Újabb embercsempészeket engedtek szabadon

Sorra szabadulnak a börtönökből az embercsempészek. 

2024. július 24., 10:38

Szerző:

Július elejéig közel 2300 külföldi embercsempész szabadulhatott ki a börtönökből az Orbán-kormány jóvoltából. Közülük viszont 16 főt ismért leültettek a szabályok megsértése miatt, adta hírül a Népszava a hvg360 információira hivatkozva. 

Felháborodás

Tavaly év elején nagy felháborodást keltett, hogy a kormány az ukrajnai háborúra hivatkozva mintegy 1300 embercsempészt engedett szabadon, azzal a kitétellel, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Az ügy kapcsán akkor az osztrák kormány berendelte a bécsi magyar nagykövetet is, végül Ausztria szigorúbb ellenőrzést rendelt el az osztrák-magyar határon. 

Újabb embercsempészeket engedtek ki 

Mindennek ellenére úgy tűnik a gyakorlat továbbra is bevett, ugyanis információk szerint idén július elejéig 2297-re nőtt azoknak az embercsempészeknek a száma, akiket szabadon engedett a kormány. 

Hogy arányát tekintve is mekkora számadatról van szó, jól jelzi, hogy a külföldi fogvatartottak aránya a tavaly májusi közel 13 százalékról 5,7 százalékra csökkent 

– írja a lap. 

Túlzsúfoltság

Ugyanakkor mindez a börtönök túlzsúfoltsági problémáit nem oldja meg: 2023. december 31-én Magyarországon 17 939 fogvatartott volt, összesen 17 998 férőhelyre, vagyis gyakorlatilag teltház van. A kormány amúgy még 2015-ben hirdetett akiótervet a zsúfoltság enyhítésére, ám akkor még nem arról volt szó, hogy az embercsempészeket engedik szabadon, hanem nyolc különböző településen terveztek új börtönöket létesíteni. A projektek azonban mind meghiúsultak, jelenleg csak Csengeren építenek új bv-létesítményt. 

Bezár a győri börtön

A zsúfoltságot azonban az sem enyhíti, hogy egyes börtönöket be kell zárni: friss hír, hogy augusztus első felében véglegesen kiűritik a győri börtönt, az ott fogvatartott 165 embert pedig Sopronkődiára, valamint egyéb más bv-intézményekbe szállíthatják át. Az ügy kapcsán egyébként a Telex azt írja, hogy az intézkedés a fogvatartásokat elrendelő Győri Törvényszéket is váratlanul érte. Az épület sorsáról egyelőre nincs döntés, a bezárás viszont még a nyáron megtörténik. 

 (Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)