Az American Conservative újságírója szerint Orbán EU-s mondata önironikus vicc volt

Orbán Viktor vele szimpatizáló újságírókkal beszélgetett a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi médiakonferenciája során. A beszélgetésből készült, American Conservative-ban megjelent beszámoló botrányt robbantott ki, és bár Orbán legerősebb, EU kilépésről szóló mondatát azóta eltávolították az eredeti cikkből, egy másik beszámolóban úgyszintén megjelent. A kormány szűkszavúan kommentált – azóta sem tudni, pontosan mi hangzott el, változatos értelmezések keringenek a médiában. 

2023. január 31., 11:31

Szerző:

A Telex megkereste a háttérbeszélgetés egyik résztvevőjét, az MCC médiaiskolájának vezetőjét, Boris Kalnokyt. Kalnoky azt mondta, hogy az Orbán Viktorral folytatott beszélgetés egy bizonyos része off the record (kötetlen háttérbeszélgetés - a szerk.)volt, ezeket nem is idézi és nem is kommentálja, viszont az on the record (hivatalosan) elhangzott részletekkel kapcsolatban tud segíteni.

Nem biztos, hogy Orbán Viktor a legpontosabb kifejezést használta

Kalnoky szerint Orbán azt mondta, amit mindig is szokott: az EU-tagság az ország érdeke, de neki személy szerint nem mindig tetszik, amit az EU-ban lát. Orbán ezt követően úgy fogalmazott, hogy mindebből nem az következik, hogy el kellene hagyni az EU-t, hanem hogy meg kellene változtatni. Ezután off the record konkrét terveket is megosztott erre vonatkozóan, de Kalnoky erről nem akart részletesebben beszámolni. 

Az afganisztános-senkiföldjés mondatokkal kapcsolatban Kalnoky azt mondta: „egy ilyen beszélgetésen mindenki a saját tudásán szűri át a mondatokat, és előfordulhat, hogy másképp érkezik egy üzenet, mint azt a beszélő akarta.”

Ennél a résznél annak is lehet jelentősége, hogy Orbán angolul beszélt, ezért nem biztos, hogy a legpontosabb kifejezést használta. „Szerintem itt a wasteland megfelelőbb lett volna arra, amit mondani akart” – vélekedett a Kalnoky. Ukrajna Afganisztánhoz hasonlításával kapcsolatban emlékeztetett, hogy a háború előtt több amerikai tiszt is azt mondta: ha az oroszok megtámadnák Ukrajnát, akkor Amerika tenni fog róla, hogy az ország az oroszok Afganisztánjává váljon. Kalnokyhoz egyébként semmiféle megkeresés vagy pontosítási igény nem érkezett a kormány felől. 

A botrányt keltő beszámoló írója szerint Orbán csak viccelt

Az American Conservative-ban megjelent cikk szerzője, Rod Dreher a cikkhez fűzött kommentárjában ugyanezt mondta, és hozzátette, hogy szerinte egyértelmű, hogy Orbán nem akar kilépni az EU-ból, csak a „Brüsszellel kapcsolatos személyes nehézségeiről” beszélt. Bizonyítékként csatolta a jegyzeteit, amiben az szerepel: „definietly not, but we have to” (vagyis: határozottan nem, de muszáj - a szerk.) Dreher azt is megjegyezte, hogy Orbán mosolygott közben, tehát ez biztos amolyan önironikus vicc volt. 

Dreher szerint Orbán Viktor úgy véli, hogy az oroszok célja kormányozhatatlan ronccsá tenni Ukrajnát, hogy a Nyugat ne örüljön a megszerzésének – a miniszterelnök szerint ez már megvalósult, ezért már „Afganisztán, a senki földje.” Ukrajnában hatalmas botrányt és erőteljes indulatokat keltett ez a kifejezés, Dreher azonban rámutatott, hogy a land of nobody kifejezés egy másik formája a no man's land kifejezésnek, ami egy jogilag vitatott, nem egyértelmű jogállású területet jelent. A beszélgetésen szintén részt vevő német újságíró, Roland Tichy beszámolójában ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a senkiföldjézést Orbán abban a kontextusban említette, hogy Ukrajna nem lesz az oroszoké akkor sem, ha megszállnák, mert az ukránok soha nem fogadnának el egy orosz bábkormányt, ezért átállnának a gerillaharcokra. 

A kormány szerint minden világos

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke a Telex megkeresésére megismételte azt, amit pénteken a Portfolionak írt: „az uniós tagság ügyében tartalmilag semmilyen újdonság nem hangzott el a tegnapi beszélgetés során. A miniszterelnök már korábban is többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is.”

Az ukrajnai magyar nagykövet behívatására a magyar külügy így reagált:  „a háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.” Dnyipro polgármesterének kirohanására még a miniszterelnök levelezését és naptárját 18 éve kezelő Nagy János reagált, aki az év elején indított saját Facebook-oldalán posztolt egy videót az esetről. Szerinte az ukrán polgármester esetében „szerénység és a történelem ismerete indokolt lenne.”

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

 

 

07:17

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.