Bombát találtak Budapest belvárosában

Egymázsás szovjet légibombát találtak a Dunában, Budapest belvárosában, a robbanótestet hétfőn emelik majd ki – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje csütörtökön az MTI-t.

2022. szeptember 8., 18:20

Szerző:

Gajdos Milán főhadnagy közölte: a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó búvárai bukkantak a bombára dunai gyakorló merülésük közben az Erzsébet híd és a Lánchíd közé eső fővárosi folyamszakaszon. A tűzszerész búvárok megállapították, hogy egy második világháborús, százkilogramm tömegű, szovjet gyártmányú légibomba szunnyad a folyómederben, élesített gyújtószerkezetekkel – tette hozzá. 

A robbanóeszköz biztonságos kiemeléséhez, illetve hatástalanításához mintegy négyszáz méter sugarú körben le fogják zárni a területet szeptember 12-én délelőtt – jelezte.

(Kiemelt képünk illusztráció. A IX. kerületben, a Kvassay híd és a Duna közötti zárt építési területen zajló földmunkák során előkerült második világháborús, GP-2000 típusú, amerikai gyártmányú, egytonnás légibomba 2020. december 13-án. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.