Magyarországon 134 ezer forintot keres egy kétdiplomás bölcsődei nevelő

2019. augusztus 28., 22:34

Szerző:

Előfordul, hogy a két diploma és a két év tapasztalat a bölcsődei nevelők esetében mindössze havi 134 ezer forintos keresetre elég – derül ki az RTL Klub Híradója riportjából.

Több szakember a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete felhívására nyilvánosságra hozta, hogy mennyi fizetést kap. Ekkor derült ki, hogy van bölcsődei nevelő, akinek 134 ezer forint a fizetése, és az is, hogy ő és a pályatársai akár 60 százalékkal is kevesebbet kereshetnek más kétdiplomásoknál. A KSH adatai szerint a 20-29 évesek átlagbére Magyarországon jelenleg 208 ezer forint, amennyit a jelenlegi helyzetben egy bölcsődei nevelő 30 év munkaviszony után kaphat meg. A szakszervezet szerint azonnali bérrendezésre van szükség, mert az alacsony fizetések miatt rengeteg bölcsődei nevelő hagyja el a pályát.

Az RTL Klub kérdéseire az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy válaszolt, 2010-ben a bölcsődei nevelők átlagbére bruttó 110 ezer forint volt, most ennek a háromszorosát keresik meg.

 

2024. február 24., 15:12

Szombat este többségében a keleti tájakon várható, hogy megázunk, napsütésből főleg északnyugaton, helyenként a Dunántúlon kaphatunk rövidebb időszakokat. Vasárnap eleinte több helyen előbújhat a nap, napközben ismét sokfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és már a középső tájakat és a Dunántúl keleti felét is érintheti a csapadék.