Blikk: Kósa Lajos másfél milliárdot érő ajándékokat is átvett volna a csengeri „örökösnőtől”

Fegyverek, arany ékszerek, festmények, dísztárgyak, értékpapírok, luxusjárművek. A közjegyzői okirat szerint ezeket hozhatta volna el a német nagykövetségről a Fidesz alelnöke.

2021. február 19., 11:30

Szerző:

Fegyverek, arany ékszerek, festmények, dísztárgyak, értékpapírok, luxusjárművek és némi készpénz elhozatalára is felhatalmazást adott a csengeri „örökösnő”, Sz. Gáborné Kósa Lajos fideszes képviselőnek – írta a 24.hu a Blikk cikke alapján.

A lap által megismert vagyonleltár szerint közel másfél milliárd forintot értek az ott feltüntetett értéktárgyak - írták.

Azt is írják még, hogy a közjegyzői okiratba foglalt felhatalmazás szerint Kósának a budapesti német nagykövetségről kellett volna elhoznia az ott tárolt vagyontárgyakat. A Blikk szerint 23 festmény és 69 vadászfegyver is volt - az aranyórák, érmék és részvények mellett - az örökségben, ezért Kósának egy kisebb kamionnal kellett volna mennie - írták.

Kósa Lajos rendőrségi vallomásában azt mondta: Sz.-né semmilyen vagyontárgyát nem látta, arról leltárt nem készített, megbízást nem fogadott el.

Korábban megírtuk, hogy a fideszes képviselővel a csengeri örökösnő, Sz. Gáborné elhitette, hogy övé egy nagy francia bank 99 százalékos részesedése, amiből 24,09 százalékot neki ajándékozna. Kósa Lajos az ajándékot „köszönettel elfogadta” a szélhámosnőtől, aki felajánlotta neki egy svájci repülőcég osztalékjövedelmének öt százalékát is öt évig.

A politikus azt is köszönettel elfogadta – tudta meg a Blikk. Kósa Lajos ugyanakkor rendőrségi vallomásában nem emlékezett a két ajándékozási szerződés megkötésének körülményeire. Azt mondta,  Sz. Gábornéval kapcsolatban mindvégig az volt a magatartása, hogy tőle semmit nem fogad el, sem pénzt, sem ajándékot, sem egyebet  Szerinte a két szerződés az aláíráskor is semmis volt, hiszen az ajándéktárgyak nem voltak az ajándékozó birtokában.

(kiemelt kép: MTI | Ujvári Sándor)

13:12

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.