BKK: visszatérítik a bérlet árát az ingyenes utazásra jogosult diákoknak

A 14 éven aluliak azokon a vonalakon utazhatnak ingyen, amelyeken a Budapest-bérletek érvényesek.

2021. szeptember 1., 21:40

Szerző:

Visszatéríti a már megvásárolt bérlet árát az ingyenes utazásra jogosult, 14 éven aluli diákoknak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – közölte a társaság szerda este az MTI-vel. Kiemelték: az ingyenes utazásra csak az érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak, továbbá az ingyenesség nem vonatkozik a MÁV-Start és a Volánbusz járataira.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amely csütörtöktől ingyenessé teszi a 14 éven aluliak számára a közösségi közlekedést Budapesten. A BKK kifejtette: a rendelet értelmében az érintett diákok annak a tanévnek az utolsó napjáig (azaz augusztus 31-ig) vehetik igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik. Minden olyan, 2007. szeptember 1-je után született, 14 év alatti gyerek ingyenesen utazhat a BKK járatain, aki érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezik.

Tehát aki 2007. szeptember 1-je és 2008. augusztus 31. között született, az 2022. augusztus 31-ig utazhat díjmentesen – írták. A 14 éven aluliak azokon a vonalakon utazhatnak ingyen, amelyeken a Budapest-bérletek érvényesek. Tehát Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszok budapesti szakaszain és a HÉV-ek budapesti szakaszain. Ugyanakkor kiemelték: az ingyenesség nem vonatkozik a MÁV-Start, valamint a Volánbusz járataira. Így ha valaki az agglomerációból utazik Budapestre vonattal, akkor a teljes vonalra meg kell vásárolnia a vasúti jegyet, ugyanis Budapest közigazgatási határán belül nem utazhat ingyen, hiába 14 éven aluli.

(Kiemelt kép: BKK automata. Fotó: 168)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.