Bírósági végrehajtást kér a Fidesszel szemben a Magyar Helsinki Bizottság

2017. november 24., 15:08

Szerző:

A Fidesz ugyan már kifizette az egymilliós kártérítést azokért a hamis állításokért, amelyekkel megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, de máig nem kért bocsánatot a jogvédő egyesülettől, noha erre a pártot jogerős ítélet kötelezi már több mint egy éve. A döntést nyáron a Kúria is megerősítette. 

A  civil szervezet ezért most bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesznél – írja a 24.hu.

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság/Facebook

A Magyar Helsinki Bizottság jó hírneve sérült, amikor 2015. május 22-én a Fidesz azt írta, a civil szervezet a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat. Egyik állítás sem felelt meg a valóságnak, a bíróság egymillió forint megfizetésére kötelezte a pártot, és eltiltotta a jövőbeli jogsértésektől. „A véleménynyilvánítás szabadsága csak a bírálat, jellemzés, nézet és kritika szabadságát foglalja magában, de az alkotmányos védelem nem vonatkozhat a tények meghamisításra” – hangzott a Kúria döntése, amelyet a civil szervezet úgy kommentált: hazudozni még egy kormánypártnak sem szabad.

Emellett a Fideszt kötelezték arra is, hogy a jogerőre emelkedést követő 8 napon belül nyilvános bocsánatkérést tegyen közzé az MTI-OS útján, fejezze ki sajnálkozását a jogsértő állítások miatt. Ez máig nem történt meg. 

A Fidesz egyébként mintha kifejezetten utazna a Magyar Helsinki Bizottságra, amely az egyik prominens célpontja az Orbán-kormány civil törvényének, és amely név szerint szerepel a hazugságoktól hemzsegő nemzeti konzultációban is. Min portálunk a magyar sajtóban elsőként megírta, a hivatalosan Soros-tervről szóló kérdőív hazugságait és csúsztatásait maga az amerikai magyar milliárdos is cáfolta már.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.