Biológus: Várhatóan kisebb lesz az őszi hullám

Boldogkői Zsolt szerint állatkísérletek is igazolják, hogy az indiai variáns a korábbiaknál is gyorsabban képes terjedni.

2021. május 26., 15:11

Szerző:

„A járvány jelenlegi helyzete és az oltásokhoz való viszonyulásunk alapján én inkább egy kisebb csúccsal rendelkező őszi hullámra tippelnék, de ez nem egzakt tudományos megállapítás. Sokan tartottunk a nyitástól is, szerencsére – úgy tűnik – alaptalanul” – mondta a Magyar Hírlapnak Boldogkői Zsolt biológusprofesszor. 

A professzor szerint bebizonyosodni látszik az a korábban csak sejtett állítás, hogy az indiai variáns gyorsabb terjedőképességgel rendelkezik, mint más variánsok. „Milliók fertőződtek meg általa, és már legalább negyvennégy országban megjelent" – mondta, hozzátéve: „Az események igen gyorsan következnek egymás után, ezért precíz számokat nem könnyű adni. Nem világos pontosan, hogy súlyosabb fertőzést képes-e okozni ez a variáns, vagy csak gyorsabban terjed. Az eddigi tapasztalatok alapján a két sajátosság összefügg. Állatkísérletek szerint súlyosabb gyulladási tünetek alakulnak ki, mint más variánsoknál".

Boldogkői kitért arra is, hogy a vírus egyre hatékonyabban fertőzi a sejteket, és ez együtt jár azzal, hogy súlyosabb tüneteteket okoz az egészséges fiatalokban is. „Viszont egyértelmű az összefüggés a vakcinázottság és a vírussal szembeni ellenálló képesség között. A Pfizer- és az AstraZeneca-vakcinák is igazoltan hatásosak az indiai variánssal szemben" – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)