Biológus: Az oltás után még szigorúbban kell venni a szabályokat

A brit variáns átveri az embereket, először gyenge tüneteket produkál, de nagyjából egy hét után rohamosan elkezd romlani a páciens állapota - mondta Zoya Katarova.

2021. április 14., 08:54

Szerző:

Az oltás után még szigorúbban kellene betartani a szabályokat, ugyanis ha ekkor elkapjuk, sokkal súlyosabb következményekkel járhat a fertőzés - mondta Zoya Katarova, a biológiai tudományok kandidátusa a KeljfelJancsi című műsorban a 168.hu-n.

A kutató szerint a járvány megjelenése óta rengeteg információt szereztünk az újfajta vírusról, azonban a valódi ellenszer elkészülését gátolja, hogy a különböző variánsok miatt folyamatosan változik a vírus. Epidemiológusok szerint a brit variáns esetében kevésbé észlelhető a központi idegrendszeri változások, mint a fejfájás, fáradtság.

A brit variáns átveri az embereket, ugyanis először gyenge tüneteket produkál, azonban nagyjából egy hét után rohamosan elkezd romlani a páciens állapota, legtöbb esetben kétoldalú tüdőgyulladás alakul ki, ami nagy számban okozhat halálos végkimenetelt. Zoya Katarova szerint emiatt kiemelten fontos, hogy korán felismerjük a fertőzést, és ne egyedül próbáljuk meg legyőzni, kérjünk segítséget a háziorvosunktól - aki felírhatja a favipiravirt vagy épp a remdesivirt. 

Hogy mi az oka annak, hogy egyre több fiatal kerül kórházba, a kutató elmondta, az idősek már be vannak oltva, így most az ennél fiatalabb korosztály van veszélyben. "Németországban a betegek átlagéletkora 30 és 60 év között van jelenleg, Bulgirában pedig az új fertőzöttek fele negyven körüli" - mondta. Tapasztalatai szerint a mostani fertőzöttek egy része azon emberek csoportjához tartozik, akik nem viselik a maszkot, nem hiszik, hogy van vírus, és nem akarják beoltatni magukat. 

Zoya Katarova szerint piros lámpához értünk a járvány tekintetében - gyakorlatilag megállíthatatlanná vált a járvány terjedése, így kiemelt fontossága van az oltásnak. Hangsúlyozta: az oltás után még szigorúbban kell betartani a szabályokat, ugyanis ha a vakcináció után kerül a szervezetünkbe a vírus, sokkal súlyosabb lehet a lefolyás - ekkor ugyanis a vírus és az oltóanyag is megtalálható lesz a szervezetünkben.

A védelem sem az első első oltás után azonnal következik be, a kutató a gyártócégek tájékoztatására alapozva azt állítja, az első oltás után hat héttel, a második oltás után két héttel alakul ki a szervezet védettsége. Szerinte sokan összekeverik az adatokat, ugyanis a szervezetben két hét után valóban kialakul az antitest, de ez még nem jelent védelmet. Egy friss tanulmány szerint ahol gyenge immunválasz volt a vírusra, ott gyorsabban tűnik el az ellenanyag is, azonban lehetséges, hogy sejtimmunitás alakulhat ki - azonban arról egyelőre nem tudni, hogy ez mennyi idő alatt alakul ki és milyen védelmet nyújt.

Zoya Katarova szerint hasznos volna, hogy az oltás előtt tesztet is végezzenek, azonban erre nem látja, hogy lenne kapacitás. Félelmét fejezte ki az oltópontokon kialakult "tömegnyomor" miatt is, ugyanis szerinte nagy a fertőzésveszély, ami súlyos lefolyással járhat. Hozzátette: sajnos azonban nem a koronavírus az egyetlen fertőzés, amely belezavarhat az immunválasz kialakulásába. 

A kutató szerint még sokáig köztünk lesz a koronavírus, valamint az azzal kapcsolatos félelem is, ugyanis világszerte lehet látni, hogy a variánsok miatt nem lehet kordában tartani. Angliában az elmúlt hetekben lecsökkent a fertőzöttek száma, majd jött a dél-afrikai variáns, és kezdhették elölről a védekezést. Kijelentette: a fertőzötteket a jövőben detektálni kell, és a követési protokollt kell életre hívni - így ugyanis meg lehet akadályozni a gócpontok kialakulását.

(Kiemelt kép: 168.hu | Karancsi Rudolf)