Több mint 13 ezren maradtak ki a rendvédelmisek béremeléséből

A rendvédelmisek csaknem negyede kimaradt a júliusban bejelentett fizetésemelésből.

2022. augusztus 1., 08:41

Szerző:

Több mint 13 ezren kimaradnak abból a rendvédelmi dolgozóknak járó fizetésemelésből, amelyet július közepén jelentett be a kormány – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság létszámadataiból, írta az rtl.hu.

A béremelés ugyanis csak a hivatásos állomány tagjaira, vagyis nagyjából 37 ezer főre vonatkozik. Ide tartoznak többek között az utcán szolgáló rendőrök, a nyomozók, a készenléti rendőrök, valamint számos irodai munkát végző dolgozó is.

A RIASZ-osnak nevezett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban lévők, valamint a munkavállalóként dolgozók ezáltal kimaradtak az emelésből, ők a teljes létszám 26 százalékát teszik ki.

A RIASZ-osok több mukakört betöltenek, például az egész rendszer igazgatási hátterében, de a pénzügyi, informatikai és technikusi feladatokat is részben ők látják el. Fegyvert nem viselnek, de a hivatásos állomány tagjaihoz hasonlóan rájuk is szigorú szabályok vonatkoznak: például visszarendelhetik őket szabadságukról, és korlátozhatják a véleménynyilvánítási jogaikat is – közölte Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

Előfordul például, hogy ugyanabban az irodában dolgozik egy RIASZ-os és egy hivatásos állományhoz tartozó, csak míg az egyik most jelentős béremelést, néhány hónapja pedig hathavi bérnek megfelelő fegyverpénzt is kapott, addig a másiknak ezek közül semmi sem jutott. „A RIASZ-osok fizetése igen alacsony, egy kezdő bére nagyjából nettó 200 ezer forint körül alakul, bár ez függ a végzettségtől és a feladattól is” – fogalmazott Pongó Géza.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Rendőrségi Igazgatási Központ a Teve utca 4-6. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

10:03

Pénteken időjárási szempontból is kettészakad az ország. A Dunántúlon heves viharokra, jégesőre kell számítani, az ország déli és középső tájain pedig 40 fokos hőség várható.