Bereményi Magyar Copperfield-je a Libri irodalmi díj idei nyertese

A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.

2021. május 10., 21:06

Szerző:

Átadták a Libri 2021-es irodalmi díjait: idén a zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül. A Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta.

„A Libri irodalmi díjak célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a valóban értékes és fontos könyvekre, hogy azok méltó ismertségre tegyenek szert, és felkerülhessenek minden irodalombarát könyvespolcára. A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást kapnak” – mondta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri – tagjai: Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba – elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások:

  • Bereményi Géza: Magyar Copperfield (Magvető)
  • Grecsó Krisztián: Magamról többet (Magvető)
  • Halász Rita: Mély levegő (Jelenkor)
  • Háy János: A cégvezető (Európa)
  • Jászberényi Sándor: A varjúkirály – Nyugati történetek (Kalligram)
  • Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj (Magvető)
  • Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun (Magvető)
  • Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk (Jelenkor)
  • Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat (Magvető)
  • Tompa Andrea: Haza (Jelenkor)

 

A most díjazott önéletrajzi regényéről is beszélt Bereményi Géza korábban, a Pesti Hírlapnak adott interjújában. Ebben szó esett a jó önéletrajzíró ismérveiről, az ifjúkoron túli „másik életről” és Cseh Tamásról is.

Grecsó Krisztián pedig nemrég a 168.hu-n futó Lelkifröccsben beszélt Csernus Imrének a rákbetegségéről, amiből felgyógyult. De szóba került az is, hogy az írónak az apjától örökölt létélménye a jövőtől való rettegés.

(Kiemelt kép: A Libri irodalmi díjai. Forrás: Libri)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.