Az aszály miatt sorra száradnak ki a kutak

A rekordszárazság miatt sorra száradnak ki a kutak, amik helyett újakat kell fúratni. Többek között emiatt is megugrott a kútfúrások igénylése.

2022. augusztus 11., 10:43

Szerző:

„Rég nem látott aszály van idén Magyarországon: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleménye alapján 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl.” – írja a Telex. A laphoz az ország több pontjáról jutnak be olyan értesülések, hogy idén az asztály miatt annyi kút száradt ki, hogy újakat kell fúratni. A kútfúró cégek megkérdezése után kiderült, hogy valóban jóval több a megrendelés idén. Nem csak az aszály miatt történnek gyakrabban megkeresések, hanem a vízkorlátozásoktól, vízdíjemelések és a háborútól való félelem miatt is.

Ráadásul nem lehet pontosan rálátni arra, hogy pontosan hány kút van az országban, mert sokan illegálisan fúrnak, és arra sem létezik rendszer, hogy ellenőrizni lehessen a bejelentett kutakból kivett valódi mennyiséget. Mivel sokan abban a meggyőződésben élnek, hogy Magyarországnak nagyon nagy a vízkészlete, ezért nem elég megfontoltak. 

Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A Duna és a Tisza vízgyűjtő területein a januárjától július végéig terjedő időszakban az éghajlati átlaghoz képest 25%-os, illetve 31%-os csapadékhiány alakult ki. Mindkét területen a március volt a legszárazabb, amikor a csapadék 79-89%-a hiányzott. A vízgyűjtőkön már a tavalyi év is szárazabb volt az átlagosnál, az idei esztendő első 7 hónapja ezt a hiányt csak tovább növelte – írta az OVF. A folyók, tavak vízállása rekordalacsony vagy aközeli, a patakok kiszáradnak, operatív törzs alakult az aszályveszélyhelyzetre.

(Kiemelt kép: Csatornarendszer hiánya miatt vödörrel merítenek vizet egy hagyományos kútból a nepáli Bhaktapurban 2020. március 22-én. Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

07:56

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással – derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Tegnap 21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.