Pengeélen táncol a magyar kormány a diszkriminatív benzinárstoppal

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa felszólította Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú járművekkel szembeni diszkriminatív üzemanyagárakat, különben bírósági eljárást kockáztat – derül ki az Európai Bizottság Reuters által ismertetett leveléből.

2022. június 9., 09:13

Szerző:

Breton szerint ez azt jelenti, hogy a más uniós országokból származó rendszámmal rendelkező járműveknek 50-60%-kal többet kell fizetniük az üzemanyagért, mint a magyar rendszámmal rendelkező járműveknek, ami közvetett diszkriminációnak minősül és ellentétes az uniós szabályokkal – írta a Reuters. 

Breton levelet írt a magyar innovációs és technológiai miniszternek, amelyben magyarázatot vár arra, hogy mi indokolja a diszkriminatív intézkedést és meddig tart. Valamint hozzátette, hogy a benzinárstop jelenlegi formájába az uniós jogot sérthetik. Továbbá hangsúlyozta, hogy a kormány függessze fel az intézkedést mindaddig, amíg nem biztosított az uniós joggal való összhang.

Breton szerint az Európai Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy sürgős jogsértési eljárást indítson az ügyben, amely végső soron bírósági eljáráshoz és esetleges bírságokhoz vezethet Magyarországgal szemben.

A kormány korábban azt mondta, hogy az intézkedést az üzemanyag-turizmus és a növekvő tranzitforgalom miatt kellett bevezetniük, hogy mérséklődjön az üzemanyag-fogyasztás.

(Kiemelt kép: Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa Strasbourgban 2022. június 7-én. Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)