Kitart a benzinárstop októberig?

A kormány válaszolt a kérdésre. 

2022. augusztus 2., 11:16

Szerző:

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kommunikációs főosztálya az atv.hu kérdésére –októberig biztosan marad-e  a 480 forintos üzemanyag ár a magánszemélyek, taxisok és mezőgazdasági erőgépek esetén – a következő választ adta: 

„Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók egész Európában a benzin árát is egekbe emelték, a magyar lakosságot tavaly november közepe óta védi a benzinárstop, amely a kormány legutóbbi döntése alapján október 1-ig van érvényben. Enélkül a benzinért már közel dupláját kellene fizetni.  A kormány folyamatosan elemzi az üzemanyagellátási helyzetet és dönt majd az árstopok ügyében.” 

 Ahogyan korábban megírtuk, a  kormány – a MOL javaslatára – úgy döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent, azaz szűkítik a jogosultak körét. Már csak magánszemélyek – és a nevesített kivételek – tankolhatnak hatósági áron, azaz lényegében a céges autókat vonták ki a kedvezményezettek köréből, de a taxisok továbbra is a 480 forintban maximált áron tankolhatnak.

Azt még továbbra sem tudni, hogy a kormány fenn tudja-e tartani a 480 forintos üzemanyagárat októberig. 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. augusztus 14. Egy autótulajdonos benzin üzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

 

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.

Arra kéri Áder János, volt köztársasági elnököt az LMP, hogy ne csak szóban védje a természetet, vesse latba minden befolyását a védett erdők tarvágását lehetővé rendelet visszavonása érdekében.