Nyomás alatt a magyar kormány: végveszélyben a 480 forintos ársapka

Fogyatkoznak az elérhető források, hatalmas hiány kialakulása fenyeget.

2022. augusztus 9., 18:30

Szerző:

Ha az Adria olajvezetéken nem fog érkezni olaj a Barátság kőolajvezeték leállítása után, akkor a magyar kormány kénytelen lesz megszüntetni a jelenleg 480 forintos benzinársapkát, mivel „ez a helyzet természetesen tovább fokozza a hazai üzemanyag ellátásban, az ársapka okán amúgy sem rózsás ellátási helyzet körüli bizonytalanságot.” – írja a Facebookon Holoda Attila energiapiaci szakértő, aki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára volt a második Orbán-kormány idején.

Holoda szerint az Adria olajvezeték kapacitása névlegesen évente 10 millió tonna, tehát képes lenne ellátni az országot, de csak akkor, ha az adriai kikötőbe elég kőolaj érkezik a tengeren keresztül.

 

  • Augusztus 4-én leállt a Barátság vezeték déli ága, amely Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el orosz nyers kőolajjal. Az orosz szállítóvállalat, a Transznyeft a szankciók miatt nem tudta átutalni a Gazprombankon keresztül a tranzitdíjat az ukránoknak, ezért Ukrajna leállította a forgalmazást a csővezetéken.
  • A százhalombattai Dunai Finomítót egy már régóta esedékes karbantartás miatt részlegesen leállították, így a magyar finomító amúgy is csak a teljesítményének nagyjából 60 százalékát tudja nyújtani.
  • Az importőr üzemanyag nagykereskedők továbbra sem hajlandók az ársapkával rögzített 480 Ft/l áron behozni üzemanyagot az országba, hiszen az veszteséges lenne számukra.
  • Az áprilisi műszaki baleset miatt továbbra is áll az OMV schwechati finomítója.
  • Másfél hete a cseh UniPetrol egyik finomítójában következett be műszaki baleset, amely szintén a közép-európai üzemanyag ellátókapacitás szűkülését eredményezte 

– összegzi Holoda posztját a Telex.

 

90 nap, 640 ezer tonna

Holoda szerint kérdéses, hogy ilyen körülmények között a MOL hogyan lesz képes biztosítani az üzemanyag-ellátást. Azt a kérdést is felteszi, hogy vajon hozzányúl-e a magyar kormány a stratégiai-nyersolajkészlethez. Ez 640 ezer tonna, feldolgozásra váró nyers olajat jelent, ami nagyjából 90 napra lehet elegendő az országnak. 

Holoda szerint a helyzet nem fog egy hamar rendeződni. A kormánynak döntenie kell: vagy vállalja a hatalmas hiány kialakulását, vagy megszünteti a benzin ársapkát. A pánikszerű felvásárlásokat szabályozó korlátozások már most komoly vitákhoz vezetnek a benzinkutakon, és sokak nyaralását is félbeszakítja. 

 (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)