Kellemetlen meglepetés jöhet a benzinkutakon

Fájdalmas lépésre készülnek az OPEC országok, amelyet minden autós megérez majd a benzinkutakon.

2023. november 19., 14:24

Szerző:

A legfrissebb hírek szerint az OPEC már megint nagy változtatásra készül. Legutóbb amikor a szaúdiak csökkentették a termelésüket, Magyarországon a benzin és a gázolaj árfolyama rohamosan megemelkedett. Szeptember közepén az olaj árfolyama majd egy éves csúcsra ralizott, miután a szaúdiak júliusi termeléscsökkentése, – amely az elmúlt évek legnagyobb vágása volt – komoly vihart okozott a benzinkutakon. Mostanra az olaj árfolyama beesett 80 dollár alá, és ez valószínűleg nem tetszik az OPEC csoportnak. A legfrissebb hírek szerint a kartell novemberi ülésén nagy dobásra készülnek a csoport tagjai – írja elemzésében a Tőzsdefórum.

A forint erősödése sokat segített a hazai üzemanyagárak enyhítésében. Az utóbbi másfél hónapban az USD/HUF árfolyamot a 376-os szintről sikerült lenyomni 350 forint alá. Ez mellett az olaj árfolyama is 4 hónapja nem látott mélypontra süllyedt. Minden adott, hogy olcsóbb benzin és gázolaj árfolyamokat láthassunk a kutakon, akkor miért is aggódnak a szakértők? Két nappal ezelőtt a JPMorgan energiastratégiai vezetője, Christyan Malek felhívta a figyelmet, hogy az olajpiac alábecsüli annak esélyét, hogy az OPEC egy újabb jelentős termeléscsökkentést fog bejelenteni a novemberi ülésén. Ez tehát okozhat némi aggodalmat, hiszen a júliusi vágások után Magyarországon vészesen megközelítettük a kritikus 700 forintos üzemanyagárakat. Malek viszont hozzátette, hogy a csökkentés azt a célt szolgálná, hogy ellensúlyozza a 2024-es piac gyengeségét. Sokan azt hiszik, hogy a szaúdiak már nem tudnak több termelést visszafogni, azonban Malek szerint még láthatunk az olajóriástól jelentős vágásokat.

A Financial Times szerint nemcsak Szaúd-Arábia áll készen arra, hogy meghosszabbítsa az olajtermelés csökkentését a jövő évre, hanem az OPEC+ is további vágásokat mérlegel válaszul a csökkenő árakra és az Izrael-Hamász háború okozta elégedetlenségekre. Az FT szerint egy újabb napi 1 millió hordós csökkentés is benne lehet a pakliban – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.