Bele is halhatnak a gyerekek a poszt-covidba

Hiába az enyhe tünet, a hosszútávú következmények bárkinél komoly gondokat okozhatnak akár hetekkel a koronavírus fertőzés után is. Az egészségügy azonban annyira leterhelt, hogy ezek kivizsgálása egyelőre nagyon lassan halad.

2021. március 26., 13:45

Szerző:

Egy hete jelentették be, hogy gyerekeknek nyílik Covid-ambulancia a Semmelweis Egyetemen. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszú távú Covid-ambulanciáján azokat a gyerekeket várják, akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn. 

- A koronavírus fertőzés súlyos vagy enyhe lefolyásától teljesen függetlenül alakulhatnak ki olyan szövődmények, amelyek hosszútávú betegségeket generálnak. Ezeket minél előbb kezelni kellene, a jelenlegi helyzetben azonban nincs, vagy nagyon kevés erre a kapacitás – véli Bense Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, családorvos. 

Bense Tamás a 168-hu-nak elmondta, ugyan a gyerekek és fiatal felnőttek esetében a koronavírus eddig enyhébb tünetekkel vagy tünetmentesen ért véget, de az úgynevezett post-covid szindróma őket sem kíméli. Egyes esetekben súlyos betegségeket tud okozni akár hetekkel azután is, hogy valaki felgyógyult a betegségből.

- Ez tulajdonképpen egy sokszervi gyulladás, és mint a neve is mutatja, különböző szerveket támad meg. Lázzal, fáradékonysággal, aluszékonysággal, a keringést és a légzést érintő panasszal is járhat, de előfordulhat idegrendszeri szövődmény, akár agyhártyagyulladásnak megfelelő elváltozás is. K különböző neurológiai és pszichés problémát is okozhat, emiatt úgy tűnhet, a gyereknek pánikrohamai vannak.

Enyhébbnek tűnő, viszont odafigyelést és kezelést igénylő panasz lehet a gyengeség, az iskolai teljesítménycsökkenés, a fejfájás és a hasi panasz is. Nagyon fontos lenne ezeket azonnal kivizsgálni és megkezdeni a kezeléseket, a várakozási listák azonban olyan hamar hetekre, hónapokra előre megtelnek, hogy ez néhány esetben akár nagyon súlyos következményekkel is járhat – figyelmezettet a szakember.

Szerinte egyes esetekben nagyon hosszú ideig tartó rehabilitációra, utókezelésre van szükség, mire a gyerek meggyógyul, de mint mondja sok lesz a maradandó károsodás is. – A gyerekek egy része hamar felépül, ha rögtön kap ellátást, de sokaknál lesznek maradvány tünetek, tehát maradandó szívkárosodás, tüdőkárosodás, vesekárosodás sőt előfordulhat az is, hogy az úgynevezett sokszervi betegség miatt elveszítünk valakit – mondta Bense. Mint mondta a betegségre nincs egységes kezelés, minden problémát külön-külön kell majd orvosolni. A szakorvos kiemelte azt is, hogy a brit mutáció a gyerekek körében is gyorsabban terjed és sajnos súlyosabb tüneteket is tud okozni, mint az alapbetegség. Ennek ellenére még mindig kevés gyerek szorul országos szinten kórházi kezelésre.

- Ezzel a mutációval inkább az a probléma, hogy ha bekerül egy családba, végig söpör rajta és ritka, amikor nem történik tragédia. Az én ismeretségi körömben is létezik ilyen. Az egész család elkapta, a nagypapa és a nagymama is megfertőződött, az asszony meghalt, a nagypapa is életveszélyes állapotban van, és a középkorú édesanya is nagyon-nagyon súlyos állapotba került. Családokat szakít szét ez a betegség – mondta az orvos, aki reméli, néhány hónapon belül elkezdhetik a gyerekek védőoltását is.

Kiemelte, hogy míg az influenza ellen a család idősebb tagjainak beoltásával egyfajta láthatatlan pajzs jön létre a kismamák és csecsemők körül, - ők ugyanis nem kaphatják meg azt az oltást – addig a koronavírus elleni oltások esetén ez nincs így. - Fontos lenne, hogy a gyerekek is minél előbb megkaphassák a koronavírus elleni oltást. Egyrészt azért, mert a poszt-covid szindróma is nagyon sokakat érint, másrészt azért, mert egyelőre nekik sajnos semmilyen megelőző védelmet nem tudunk nyújtani azzal sem, ha a család minden tagja már be van oltva. Ezért remélem, hogy minél előbb megkezdődik a 16 évesek majd a 12 évesek és a legkisebbek vakcinázása is.      

Bense Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a család bármely tagjának legapróbb tünete esetén sem szabad már a gyerekeket közösségbe vinni, hiszen ők akár tünetmentesen is tovább fertőzhetnek olyat, akinél súlyos lefolyású betegség léphet fel. – Aranyszabály, hogy már a legkisebb tünetre érdemes odafigyelni. Csak tünetmentes gyerek vihető közösségbe, akinek a környezetében sincs fertőző személy – emelte ki az orvos.

Külföldi adatok a fiatalok körében:

A korábbi adatok tükrében az érintettség az életkor előrehaladtával nő. Az Egyesült Államokban egy felmérés szerint a 18 évesnél fiatalabb gyermekek körében 2020 márciusa és decembere között több mint 1,2 millió pozitív koronavírus tesztet végeztek. Ezek az alábbiak szerint alakultak:

  • Középiskola (14 és 17 év közötti) - 38,3 százalék
  • Általános iskola (5 és 10 év közötti) - 25,7 százalék
  • Középiskola (11 és 13 év között) - 18,6 százalék
  • Óvoda (0 és 4 év közötti életkor) - 17,4 százalék

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy gyermek inhalál a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászati osztályán 2013. január 14-én. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)