Bejelentések ezreit vizsgálja ki a GVH

A sérülékeny fogyasztói csoportok, így a gyermekek érdekében mobilos játékokat is vizsgál a Gazdasági Versenyhivatal.

2023. december 13., 15:42

Szerző:

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt években még a korábbinál is nagyobb figyelmet fordított az úgynevezett sérülékeny fogyasztói csoportok védelmére. Ebbe a körbe tartoznak a betegek, az idősek és a gyermekek, illetve a családok is, melyeket szintén egyfajta sérülékeny fogyasztói csoportként nevesít a törvény. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal is különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy olyan eljárásokat folytasson, olyan eljárásokat végezzen, amelynek hatásaként védeni tudja ezeket a csoportokat elsősorban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoktól – mondta a Jazzy rádió Business Class című műsorában Horváth Bálint a GVH kommunikációs vezetője.

Olyan kereskedelmi gyakorlatokat vizsgálnak akár bejelentések alapján is, amelyek az említett sérülékeny fogyasztói csoportokat érintik. Évente több ezer fogyasztói panaszt, fogyasztói jelzést kapnak, és valamennyit kivizsgálják.

Az alább teljes terjedelmében hallható beszélgetésben elhangzik, hogy milyen veszélyeket rejthetnek a gyerekekre nézve a mobiltelefonra ingyenesen letölthető játékok, milyen kötelezettségeket vállalt a TikTok videómegosztó a vizsgálatát követően, és mit tehetnek a hatóságok a techóriások
szabálykövetéséért.

 (Képünk illusztráció / Pexels)