Beért Orbán Viktor leszámolása: Simicska Lajos mindenét eladja Nyerges Zsoltnak

Orbán Viktor totális győzelmet aratott régi kollégiumi szobatársa, továbbá a Fidesz egykori gazdasági háttérembere felett, másfelől Nyerges Zsolt valamiféleképpen kiegyezhetett a kormányfővel.

2018. július 4., 15:27

Szerző:

„Dr. Nyerges Zsolt megvásárolja dr. Simicska Lajos és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. A kivásárlásra annak figyelembevételével kerül sor, hogy dr. Nyerges Zsolt az érintett cégek egy részében tulajdonostárs, mások irányításában pedig vezető tisztségviselőként vett részt. A szükséges versenyhivatali eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal eljárásrendjének megfelelően megindítjuk" – közölte a két oligarcha.

A közös nyilatkozat szerint a vételár és a szerződések tartalma üzleti titok lesz, ezeket később sem hozzák nyilvánosságra.

Simicska tehát, mint arra a közleményt elsőként ismertető Index felhívta a figyelmet: elvileg szinte minden érdemi üzleti érdekeltségétől megválik, és ismeretlen áron eladja ezeket régi üzlettársának, Nyerges Zsoltnak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindez azt is jelenti, hogy Orbán Viktor totális győzelmet aratott régi kollégiumi szobatársa, továbbá a Fidesz egykori gazdasági háttérembere felett, másfelől Nyerges Zsolt valamiféleképpen kiegyezhetett a kormányfővel. Más útja ugyanis, mint azt éppen Simicska példája mutatja, nem lehet annak, hogy egy ilyen gazdasági monstrum működőképes maradjon Magyarországon.

Közismert, hogy a miniszterelnök és Simicska már az 1970-es évek végén a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban ismerkedett meg, s több évtizeden keresztül nemcsak a legjobb barátok voltak, hanem lényegében üzlet- és harcostársakként is elválaszthatatlanok. „Orbán egy geci" – fakadt ki azonban 2015. február 6-án Simicska, lavinaszerű folyamatokat indítva el ezzel a gazdaság, a sajtó és a politika terén.

Az utolsó közös felvétel. Orbán Viktor és Simicska Lajos 1999-ben, amikor a miniszterelnök egykori kollégiumi szobatársa APEH elnök volt
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az ellenzék által oligarchaként aposztrofált, a kormányfő által viszont korábban még nemzeti nagytőkésként megvédett üzletember és médiavállalkozó esete megmutatta: nem számíthat Orbán és kormánya legkisebb jóindulatára sem az, aki egyszer ilyet mond a kormányfőre. 

Orbán és Simicska konfliktusa jóval a 2014-es választások előtt érzékelhető volt, és ezen csak mélyített az ötszázalékos reklámadó kormányzati terve, ami ellen a legnagyobb jobboldali médiatulajdonos, Simicska totális háborút ígért. A Simicska érdekeltségű Közgép Zrt. már pár nappal a G-nap után elbukott egy 3,3 milliárdos útépítési tendert, és azóta is rossz napokat él meg. Míg utolsó „békeévében", 2014-ben a cég 11 milliárdos osztalékot termelt, 2015 júliusában a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta minden közbeszerzésből, ám fél évvel később ezt a bíróság megsemmisítette.

Egy hónappal a G-nap után, március elején Simicska új frontot nyitott a háborúban, amikor azt állította, hogy Orbán Viktor a katonaságnál jelentett róla. A vádat a Miniszterelnökség iratokkal igyekezett cáfolni. A Simicska trágár kirohanására februárban még érdemben nem reagáló Orbán azt mondta az ügynökvád után Simicskára, hogy a sértettség beszél belőle, amikor „csinn-bumm cirkusszá silányítja a politikát". 

Még azév őszén újabb vereséget szenvedett el a háborúban Simicska azzal, hogy a főváros felbontotta a Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi hirdetőoszlopokra vonatkozó, 25 évre szóló szerződést, s noha ezen a téren már több bírósági ítélet szerint Simicska jogi elégtételt kapott, bizonyosan nem kárpótolta mindez egyéb veszteségei mellett.

Mára ledőlt a régi barátságból meggazdagodott Simicska reményeinek utolsó pillére is

Az Orbán–Simicska-háború egyik legizgalmasabb ütközete talán az Andy Vajna kaszinótulajdonos és filmügyi kormánybiztossal a TV2-ért folytatott harc. Alig néhány órával az után, hogy az aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett TV2-nél, Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát. Ám az állami hatóságok és bíróság sem segítette ki Simicskát.

A nagyvállalkozó az elmúlt három évben sorozatosan vesztett üzleti lehetőségeiből, állami megrendeléseket egyáltalán nem kapott, közterületi reklámfelületeit törvényi úton, médiaérdekeltségeit minden lehetséges gazdasági eszközzel igyekezett ellehetetleníteni a politikai-gazdasági hatalom, azaz Orbán Viktor.

Főként az állami hirdetések megvonása és a folyamatos bojkott sarkallhatta Simicskát arra, hogy médiabirodalmát – Hír Televízió, Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió, Heti Válasz – egyre inkább Orbán-kritikus hangvételűre engedte, sőt, egy idő után az oligarcha beleállt a Jobbik-nevű projektbe, s egyre inkább a szélsőjobboldali pártot támogatta – például plakáthelyekkel és szereplőségi lehetőségekkel.

Miközben tudni lehetett, hogy a médiavállalkozások mindegyike súlyos veszteségeket könyvelt el, az mégis súlyos csapást jelentett, hogy az idei választások utáni napon Simicskáék bejelentették: a Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu. Megszűnt tovébbá a Lánchíd Rádió is, néhány hete pedig a Heti Válasz főszerkesztője közölte: miután nem találtak új tulajdonost, csődeljárás indul, s felfüggesztik a hetilap nyomtatását. Mindeközben a Hír Tv-nél létszámcsökkentés és műsormegszüntetés zajlott, s erősek a félelmek, hogy a hírcsatorna nem élheti túl a Simicskával történt leszámolást.

A Bibó-kollégista, Fidesz-pénztáros, APEH-elnök három év alatt nemcsak személyiségének különös aspektusait, politikai, s főként üzleti hozzáállását mutatta meg, de azt is: Orbán ellenségeként ma Magyarországon még egy milliárdos cégtulajdonos is gazdasági számkivetetté válhat. 

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.