Lángoló Amazonas: Bayer Zsolt szerint csak hiszti az egész, az esőerdők mindig is égtek és égni fognak

2019. augusztus 28., 11:15

Szerző:

„Ég az esőerdő az Amazonasnál. Mindig ég. Égett tavaly és előtte.”

– kezdi Hisztéria című publikációját a Magyar Nemzeten Bayer Zsolt, a Fidesz 5. számú párttagkönyvének tulajdonosa. Bayer folytatta azt a kormánypárti narratívát, ami igyekszik elbagatellizálni az esőerdő gazdasági célú felégetését, egyúttal írásában baloldali és liberális hisztiként beállítani, hogy ekkora figyelmet kap egy 10 Magyarország területével felérő erdőtűz. Nem mellesleg ezzel lehet támadni a jobboldali populista Jair Bolsonaro elnököt.

A magyarázat féligazságokkal teli: Bayer szakértőktől idézve azt írja, hogy az Amazonas nem termel extra oxigént a bolygónak, a termelést szinte egyből fel is használja. Szintén igaz, hogy jelentős gazdasági fellendülést remélhet Brazília, ha művelés alá vonja a felégetett területeket. A nagyobb képig azonban nem jut el:

  • Az Amazonas-medence egyedülálló állat és növényvilága pusztul el a tűzben, számos pótolhatatlan élőhely tűnik el
  • Az esőerdő igaz, hogy nem termel többletoxigént, de onnan a világ legnagyobb vízhozamú folyója, az Amazonas által óriási mennyiségű tápanyaganyag kerül a tengerbe, ami az ott élő növényi planktonokat táplálja, amelyek a légköri oxigén legjelentősebb termelői, illetve számos állat tápláléka.

Harmadrészt érdemes kitérni egyik legfőbb "érvére", hogy noha Kanadában is óriási erdőtüzek tombolnak, ám az ottani kormányt nem támadják a liberális és baloldali kormányok, valamint az NGO-k, mert Bayer szerint ott a liberális Trudeau a miniszterelnök.

Ez a legjelentősebb "igazsághajlítás", ugyanis Bolsonaroval szemben Trudeau nem támogatja az erdőirtásokat, nem tüzeli fel a pártját támogató gazdákat a természeti örökség pusztítására gazdasági haszonért a politikai népszerűség oltárán.

A klímaváltozás egyre erősebb hatásait értékelve fordult az emberiség figyelme a lángoló Amazonas és Brazília felé, ugyanis világossá vált a tudományos közösségek után a szélesebb lakosság számára is, hogy az emberi tevékenység nem károsíthatja tovább a természetet saját rövidtávú céljai érdekében, ugyanis annak gyermekeink és unokáink fogják meginni a levét.

„Ebben a zajban kell meghallgatni az értelmes hangokat, e ricsajban kell megalkotni egy értelmes és elfogadható környezetvédelmi és klímastratégiát. Másképpen a Gyurcsányok, Jakabok meg az NGO-k fogják továbbra is ámítani a világot – mocskos önérdektől vezérelve” - zárja sorait Bayer, belpolitikai kontextusba helyezve az eseményeket.

A témában érdemes még felidézni, hogy a Bayer által vezetett Sajtóklubban mutatta be Bencsik András egy focilabdán, hogy ha leég a teljes Amazonas-medence, akkor sincs gond.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.