Balsai fia is jól járt a forradalommal

Orbán Viktor unokatestvére. Pálffy István felesége. Petykó Zoltán lánya. Kontrát Károly lánya. Most pedig: Balsai István fideszes képviselő fia. Találja ki, mi a közös bennük? Igen, ők azok a politikusrokonok, akiknek - sok esetben pályáztatás, közbeszerzési eljárás nélkül - munkát adnak közpénzen, állami hivatalokban.

2011. február 14., 10:47

Megbízási szerződés alapján végez ügyvédi tevékenységet Balsai István fideszes képviselő fia a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH). A Blikk információi szerint ifj. Balsai István nyílt pályáztatás nélkül jutott a közpénzes megbízáshoz. Nem ez az első eset: a fülkeforradalommal eljött a politikusrokonok ideje.

Balsait egyébként Orbán Viktor a 2006-os zavargásokkal kapcsolatban nevezte ki miniszterelnöki biztosnak; 2010. októberében magabiztosan állította, hogy Gyurcsány Ferencet is eljárás alá vonják majd a "békés megmozdulások" alatt történt rendőri intézkedések miatt. Mivel ez láthatóan kudarcba fulladt, a képviselőnek ki kell töltenie valamivel a hivatalát. Legutóbb azzal került a hírekbe, hogy "semmisségi törvényt" nyújtott be a parlamentnek. A jogszabály-tervezet megsemmisítené a 2006-os őszi zavargások után született ítéleteket azokban az esetekben, amikor „az elítélés alapját kizárólag rendőri jelentés illetőleg rendőri tanúvallomás képezte”. A Rendőr Szakszervezetek Védegylete határozottan tiltakozott a törvényjavaslat elfogadása ellen, mivel az olyan alkotmányos alapelveket sért, mint a bírói függetlenség elve, az egyenlő elbánás elve, a jogbiztonság és az emberi méltóság. Az RSzV ezért felkérte Kövér László házelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert, hogy lépjenek fel a javaslattal szemben.

Az

RSzV honlapján közzétett írásbanemlékeztet arra, hogy hivatalos személy jelentése a bizonyítási eljárásban közokiratnak minősül. A bíróságok ugyanakkor – bűncselekmény gyanúja esetén – kötelesek eljárást kezdeményezni a valótlanságot állító ellen. „Ha törvényileg határozzuk meg, hogy mi az igazság, akkor a bíróságok függetlenségének elvét alapjaiban rengetjük meg” – fogalmaz a cikk.

Balsai nem érti: "Mi ezzel a probléma?"

Balsai szerint nincs probléma azzal, hogy fia a KEH-ben dolgozik, mert közintézmény is választhat bizalmi alapon ügyvédet. Szeptemberben egyébként úgy módosították a közbeszerzési törvényt, hogy jogi szolgáltatások esetén az állami intézményeknek nem kötelező közbeszerzési pályázatot kiírniuk. A KEH egyelőre nem válaszolt a

Blikknekarra, hogy milyen feladatokat és mennyi pénzért lát el a politikus fia, honlapjukon pedig nem frissítették a gazdálkodásukról szóló adatokat.

– Mi ezzel a probléma? – kérdezett vissza a fideszes Balsai, amikor fia munkájáról kérdezték. A képviselő azt mondta: neki nem kell felnőtt fiának munkájáról tudnia, és azzal érvelt: ha a Blikk pályáztatás nélkül, bizalmi alapon választhat magának ügyvédet, akkor ezt egy közintézmény is megteheti.

A fideszes kormánytöbbség szeptemberben tényleg úgy módosította a közbeszerzési törvényt, hogy jogi szolgáltatások esetén nem kötelező közbeszerzést kiírniuk az állami intézményeknek. – A politikusok rokonainak megbízásainál azonban pályázat hiányában az állampolgárok számára nehezen megítélhető, hogy a kitűnő szakmai munka vagy a kapcsolatok juttatták az illetőt a munkához – közölte egy, a nevét elhallgatni kívánó politológus a bulvárlapnak.

A megbízást firtató további kérdésekre a politikus azt javasolta: kérdezzék meg Schmitt Pált! A Blikk megpróbálta megkeresni a KEH-et; egyebek közt arra voltak kíváncsiak, pontosan mekkora összeget kap a politikus fia, és milyen feladatai vannak, ám nem kaptak választ.

A Blikk megpróbált a KEH honlapján a közérdekű adatok között is utánanézni a Balsai fiú megbízásának, ám sajnos a gazdálkodásról szóló adatokat Schmitt Pál hivatalba lépése óta nem frissítették.

Pálffy István felesége

Hosszú a sora a politikusrokonoknak, akik közpénzből élnek. Olyan cég kapott pályáztatás nélkül negyedéves, 10 milliós megbízást sajtófigyelésre és -elemzésre a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, ahol korábban Navracsics Tibor tárcavezető unokaöccse és felesége is dolgozott. A szerződést a nagy sajtóvisszhang után nem hosszabbították meg 2011-re.

A Blikk derítette ki azt is: pályázat nélkül vette fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik háttérintézménye Pálffy István (KDNP) képviselő feleségét, Tóth Juditot kommunikációs és marketingmunkatársi állásra. Az ügyben a képviselő nem akart megszólalni. Bővebben az esetről

itt olvashat.

– Nem tudtam erről, de nem is kell minden frakciótag feleségének munkahelyéről tudnom – mondta Tóth Judit állásáról Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. – Egy politikus családja hátrányos helyzetben van, amikor elhelyezkedne a közszférában. Egy rokonomat azért nem vették fel, mert attól féltek, megszólják őket.

Orbán Viktor unokatestvére

Vitézy Zsófia Orbán Viktor miniszterelnök unokatestvére, ő a Magyar Nemzet kultúrarovatát cserélte minisztériumi irodára, jelenleg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szóvivője és sajtófőnöke. Az ő féltestvére, Vitézy Dávid pedig a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

– Vitézy Zsófia közvetlenül a miniszter irányítása alá tartozik, politikai főtanácsadó beosztásban, vezetői megbízatással látja el ezt a posztot. A kinevezésekor hatályos törvény alapján a vezetői megbízással rendelkező politikai főtanácsadót nem szükséges pályáztatni – közölték a NEFMI sajtóosztályán.

Schmitt Pál unokaöccse

Schmitt Pál Péter az államfő Schmitt Pál unokaöccse. Tavaly szeptember óta dolgozik kormánytisztviselőként a Miniszterelnökségen, Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő beosztottja. A megbízáshoz pályázaton neki sem kellett részt vennie.

– Schmitt Pál Péter a nemzetközi titkárságon dolgozik, végzettsége és nyelvtudása alapján választottuk ki – mondta a Blikknek Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy nem vezetői munkakörről van szó, és hogy a Miniszterelnökséghez mindenfajta pályázat nélkül is nagyon sokan jelentkeznek, a jelentkezők közül pedig ő volt a legalkalmasabb.

Petykó Adrienn könyvvizsgálóasszisztensként dolgozott, mielőtt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) költségvetési főosztályának vezetője lett. Ő egyébként Petykó Zoltánnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének lánya. Az ő 2010-es főosztályvezetői kinevezése azért is keltett némi meglepetést, mert mindössze három évvel korábban, 2007-ben végezte el a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karát.

– A VM nem írt ki pályázatot a költségvetési főosztályvezetői posztra, mert a törvény nem írt elő ilyen kötelezettséget – közölték a Blikk-kel a tárcánál. Mint írták, végzettsége és tapasztalata alapján esett rá a választás, amikor főosztályvezetőt kerestek.

Kontrát Károly lánya

Kontrát Nóra, Kontrát Károly fideszes képviselő lánya a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH) lett osztályvezető.

– Nem került sor pályáztatásra, mert a szervezeti és működési szabályzatában nincs olyan munkakör, amelynek betöltéséhez pályáztatás lenne szükséges – közölték a Blikk-kel a KEH-ben. – A törvény valóban nem ír elő minden kinevezésnél pályázatot, de a piacon még a legfelső vezetői pozíciókra is általában több jelöltet meghallgatnak egy cégnél – mondta egy munkaügyi szakértő. Egy munkaadónak a legfontosabb a hozzáértés és a tapasztalat lehet, ez a közigazgatásban sem működhet másképp – tette hozzá.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.