Megdöbbentek a Kossuth Rádió hallgatói: nem akárki mondta el a reggeli imát

A Kossuth Rádió reggeli műsorában minden nap elhangzik egy ima, a mait a kegyelmi botrány egyik érintettje, Balog Zoltán mondta el.

2024. február 15., 13:10

Szerző:

Balog Zoltán hangján szólalt meg a reggeli ima a Kossuth Rádióban csütörtökön – írta meg a Telex. Ez azért is meglepő, mert a református egyház vezetőjét az utóbbi napokban nemcsak ellenzéki, hanem kormányoldalról is erős támadások érik, arra ösztönözve, hogy mondjon le a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt. 

Mint azt korábban megírtuk, a református püspök február 8-án azt írta ki a közösségi oldalára: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”. Az elvonulás azonban nem tartott sokáig, február 13-ra ugyanis a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe hívták. A volt minisztert azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon arra, volt-e valami szerepe K. Endre pedofil bűnsegéd szabadon engedésében, amely miatt Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter karrierje is derékba tört szombat este.

Balog – bár sokan számítottak rá – nem mondott le, ehelyett elismerte, hogy tévedett és bocsánatot kért.

Az ügynek vélhetően még nincs vége, mindenesetre a közmédia úgy látta, épp most van itt az ideje annak, hogy elmondjon egy reggeli imát a püspök a rádióban.

A közel hatperces imádság így hangzott el (itt meg is hallgathatja Balog Zoltán hangját):

„Hűséges Istenünk, ne engedd elhalni bennünk a vágyat, a reménységet a te békédre, királyságodra, országodra, mely ugyan nincs rajta a világ térképén, mégis valóságosabb hely lehet az életünknek, mint némely közigazgatási egység, utca vagy házszám. Ne engedd kihunyni bennünk a bizonyosságot, hogy te újjáteremted az embert, hogy te elküldöd hozzánk újra és újra Jézus Krisztust, akinek arcán felismerhetjük saját arcunk eredeti vonásait, akiben megláthatjuk magunkat, megláthatjuk életünket úgy, ahogyan te látod.

Köszönjük, hogy várhatunk országodra, mely eljön, királyi uralmadra, mely gátat szab a gonosz munkájának. Köszönjük, hogy várhatunk az új emberre, várhatunk saját megújult életünkre, melyet te nekünk készítettél. Köszönjük, hogy eljön, megérkezhet az a szeretet, mely nem haszonelvűen tekint a másikra, az a békesség, mely a tőled kapott bizonyosságból születik, az a remény, mely nem saját terveink és céljaink beteljesülését várja, hanem az újjáteremtett életet, a jó teremtésre hasonlító világot, az újjászületett embert bennünk és a másikban. Köszönjük, hogy láthatjuk szereteted jeleit már itt és most a hozzád forduló életekben, a minket megvilágosító szavakban, melyek tőled jönnek, és az erőben és az örömben, melyeket tőled kapunk, melyek erőssé, széppé tehetik az életünket. Ámen.”

(Kiemelt kép: Pexels.com/Gezer Amorim)

 

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok.