Elege van az bedugult M7-esből? Íme, egy remek menekülő útvonal!

A nyári időszakban már az számít hírnek, ha nem dugul be pénteken vagy vasárnap az M7-es. A dugóban araszolva úgy tűnik, mintha nem lenne megoldás, pedig van: íme egy menekülő útvonal, ami bár hosszabb, mégis lehet, hogy gyorsabb, de biztosan kellemesebb, mint a dugóban álldigálás.

2024. július 11., 11:19

Szerző:

A nyári főszezonban már-már hagyomány, hogy gyakorlatilag járhatatlan az M7-es autópálya. Annyira sokan indulnak útnak ilyenkor a magyar tengerhez, vagy épp onnan haza, hogy állandóak a gigadugók, pláne, ha egy-egy baleset is nehezíti a haladást. Az Útinform ezért azt javasolja, érdemes menekülő útvonal után nézni – írja a Pénzcentrum.

Herbszt Rita, az Útinform munkatársa szerint valóban komoly probléma, hogy az M7-es autópálya a balatoni csúcsszezonban járhatatlanná válik, ezért szerinte is lehet érdemes fontolóra venni a kerülőutakat.

Nyilván ez elsősorban hétvégén igaz – mi a tapasztalatok alapján úgy ítéljük meg, hogy pénteken kora déltől már nagyon sokan kezdenek levonulni. Ez tart egészen hétfő reggelig amikor visszafelé, hazafelé jönnek az autósok. Tehát valóban ez a tapasztalat, és azt tudjuk mondani, hogy péntektől hétfőig torlódás alakul ki az M7-esen lefelé a Balaton irányába, úgyhogy ez valós információ

– ismertette a helyzetet a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy a megnövekedett forgalom mellett idén az is bonyolítja a helyzetet, hogy az M7-es déli partján nagyon sok helyen van felújítási munka, ahol forgalomterelésre vagy sávlezárásra lehet számítani. 

A portál adásából kiderül, hogy ők az Etyek-Alcsútdoboz-Lovasberény-Székesfehérvár útvonalat javasolták, mint menekülő útvonalat.

Az összeomlás szélén van a Balaton a miniszter szerint

Balaton helyzete volt a téma egy márciusi, siófoki konferencián, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter nagyon komoly demográfiai válságról beszélt – írta meg a hvg.hu. Aminek nagyon egyszerű oka van Navracsics szerint: „A budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a tóparti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan.”

A 100 fiatalkorúra jutó időskorúak száma a 2005-ös 119 főről 2022-re 197 főre nőtt. Vagyis napjainkban lényegében kétszer annyian élnek nyugdíjas korúak a Balaton térségében, mint az életkezdő fiatalok. Az elöregedés mellett számos más problémával is küzd a térség, mint az alacsony képzettségi mutatók, és az alacsony foglalkoztatási ráta – említette Navracsics a Portfolio Balaton Konferenciáján májusban.

A Balaton infrastruktúrája nem fejlődött

Navracsics azért is lehet tisztában a térség helyzetével, mivel 2021-től miniszteri kinevezéséig a Balaton Fejlesztési Tanács társelnöke volt. A tanácshoz tartozó Balaton Integrációs és Fejlesztési Ügynökségnek pedig van egy Társadalomtudományi Kutatócsoportja is, mely több mint két évtizede végzi kutató-elemző munkáját, így valós képük van a térség problémáinak alakulásáról.

A csoport vezetője, Fekete Károly szerint az elmúlt tíz évben óriási mennyiségű fejlesztési forrást jutott a Balaton térségébe, amik odavonzották a befektetőket is. Az elképesztő ütemű építkezések ellenére sem fordult az ingatlanpiac kínálatiba, az ingatlanok drágulása csak tovább folytatódott. 

További részletek itt.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)