10-15 év múlva befellegezhet a balatoni fürdőzésnek?

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa szerint legrosszabb esetben 10-15 éven belül annyira elromolhat a Balaton vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürés.

2022. május 11., 08:12

Szerző:

Fél évvel ezelőtt mintegy 20 centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint most, jelenleg ugyanis nagyjából 4 százalékkal van a vízszint a maximális érték alatt – mondta az InfoRádióban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

Tóth Viktor szerint ez a tendencia folyatódhat a meleg és a párolgás miatt, így az elkövetkezendő pár hónapban akár 20-30 centiméterrel kerülhet lejjebb a Balaton vízszintje. Közölte: a legpesszimistább eshetőség az, hogy 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés. Optimista esetben viszont több száz évre megoldódik a probléma azzal a vízháztartással, ami pillanatnyilag van a Balatonban.

Tóth rámutatott, hogy az a baj, hogy az elmúlt évtizedekben túlstabilizálták a Balatin vízszintjét. A Balaton vízszintje éves szinten 10 százalék alatt ingadozott az elmúlt 15 évben, viszont ez a szám a hetvenes években 30-40 százalék volt. zerinte a természet alkalmazkodni fog a szabályozott balatoni vízszinthez, habár az ingadozót jobban kedveli.

(Kiemelt kép: Nyaralók rózsaszínű felfújható flamingóval mennek a Balaton-partra Balatonkenesén 2020. augusztus 3-án. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto via AFP)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.