Balassagyarmat visszaköveteli a vasutat

A dél-szlovákiai Losonc is támogatja az elképzelést. 

2022. január 13., 13:42

Szerző:

Az Ipoly-völgyi vasút felélesztését, a Nógrád megyei Balassagyarmat és a dél-szlovákiai Losonc közötti személyforgalom helyreállítását szorgalmazza a két város önkormányzata – ismertették az erről folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Balassagyarmaton.

Csach Gábor (Fidesz-KDNP), Balassagyarmat polgármestere jelképesnek nevezte, hogy a trianoni döntés után ellenfelekké váló városok baráti kezet nyújtanak, és a vasút ügye mellett közösen dolgoznak többek között a kerékpáros turizmus fejlesztésén, de elindítanak kulturális, oktatási és gazdasági együttműködéseket is.

Hozzátette: az Ipoly-völgyi vasút újjáélesztése több mint harminc éve van napirenden.

A tavaly októberi konferencián elfogadott memorandumban a magyar és szlovák kormány, Besztercebánya, Nyitra, Nógrád és Pest megye vezetőinek támogatását kérték a személyforgalom regionális tarifával történő újraindításához.

Alexandra Pivkova, Losonc polgármestere, parlamenti képviselő elmondta: szeretnék elérni, hogy ne csak teherforgalom legyen a két város között, ezért márciusban konferenciát szerveznek, amelyre meghívják a szlovák minisztériumok és a vasút képviselőit.

Május elsejére vasúti nagyrendezvényt terveznek, azon a napon turisztikai vonat szállítaná az utasokat Losonc és Balassagyarmat között, megmutatva a térség látnivalóit. Emellett Losonc csatlakozik a Nógrád megyében hagyományos, kulturális programokat felvonultató Ipoly-naphoz augusztus 13-án.

Alexandra Pivkova közölte: más területeken is partnerséget építenek Balassagyarmattal, így például európai uniós támogatási lehetőségeket keresnek olyan projektekre, mint a kerékpárutak összehangolása, közútfejlesztés, vagy új Ipoly-hidak építése.

(Kiemelt képünk illusztráció. Jegykezelő áll a Balassagyarmat-Ipolytarnóc között közlekedő motorvonat lépcsőjén, Balassagyarmaton. A MÁV 2012 áprilisától járatcsökkentést tervez a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon. MTI Fotó: Komka Péter)

Tegnap 17:58

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).