Durva lesz a számla, ha nem figyel erre

Fontos a határidő betartása, mert nem csak a számla összege változhat, hanem új szerződést is kell kötni a szolgáltatóval, ha a tulajdonosok nem intézkednek időben.

2024. február 28., 14:45

Szerző:

Rekordszámú, több mint 130 ezer lakás-mellékvízmérő jár le a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén 2024-ben, amelynek cseréjéről a fogyasztónak kell gondoskodnia. Ha kifutnak a határidőből, a számla összege bánja.


December 31-ével több mint 130 ezer lakás-mellékvízmérő hitelessége jár le Budapesten és környékén – adta hírül az MTI alapján a Dívány. Miután a mellékvízmérők jogszabályban meghatározott hitelessége nyolc év, ezért a 2016-ban felszerelt eszközöket idén már cserélni kell. A mérő lejárati éve egyébként ugyanúgy leolvasható a vízdíjszámláról és a vízmérő számlapjáról is.

Mivel a mellékmérő a vízfelhasználó tulajdona, ezért a cseréjéről neki kell gondoskodnia.

A tapasztalatok szerint a legtöbb fogyasztó novemberben és decemberben jelzi csereigényét, ami meglehetősen zsúfolttá teszi a munkálatokat, ezért a Fővárosi Vízművek idén arra kéri az érintetteket, hogy semmiképp se várjanak az utolsó pillanatig, lehetőleg időben gondoskodjanak a cseréről.

A mérő a hitelesítésének évében, és utána még 8 évig hiteles, így az idén februárban felszerelt mérők ugyanúgy 2032. december 31-én járnak le, mint azok, amelynek cseréjét decemberben kérte a fogyasztó.


Ha a vízmérő cseréje a hitelességi időn belül nem történik meg, vagy megtörténik, de az üzembe helyezés már csak a következő évben valósul meg, a szerződés megszűnik. Ekkor az üzembe helyezést követően a szerződés újraindítását kell kezdeményezni – olvasható a Fővárosi Vízművek oldalán.

Szerződött partnerekkel cseréltethető a vízóra

A Fővárosi Vízművek szerződött partnereitől megrendelheti a mellékvízmérője cseréjét teljes körű ügyintézéssel és üzembe helyezéssel (plombálással).

A mérőcsere megkezdése előtt a kiválasztott partnercégnek meg kell adni a számlázásban lévő lakás mellékmérő(k) készülékhely azonosítóját és gyári számát, melyet egy vízdíjszámláról leolvashat.

A választott cég a mérőcsere adatait továbbítja a Fővárosi Vízműveknek, a mérőcseréről készült munkalapot regisztrációt követően a megrendelő letöltheti az online ügyfélszolgálatról. 

A kiválasztott cég által végzett mérőszerelés és üzembe helyezést követően az adminisztrációs díjat a Fővárosi Vízművek felé kell megfizetni, melynek összegéről itt tájékozódhat. A díjat a Fővárosi Vízművek Zrt. vagy megbízottja számlázza ki.

Ha nem lépünk időben

Amennyiben későn cseréltette a vízórát, és emiatt a mellékszolgáltatási szerződése megszűnt, a megszűnést követően a bekötési vízmérő díjfizetőjével (többnyire a közös képviselet) szükséges egyeztetni a belső elszámolás és a díjfizetési kötelezettség további részleteit.

Abban az esetben, ha továbbra is közvetlenül a szolgáltatónak szeretné fizetni a lakás-mellékmérőn mért vízfogyasztást, az alábbi teendők szükségesek:

El kell végeztetni a lejárt hitelességű lakás-mellékmérők cseréjét és kezdeményezni kell az üzembe helyezést (sárga biztonsági záróelem felhelyezést).

Ezután a lakás-mellékvízmérők újbóli számlázásba vételét szükséges kezdeményezni a mellékszolgáltatási szerződés ismételt megkötésével.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: RegioTV via Pixabay)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.