Azonnali humanitárius segítséget ad a magyar kormány

Több mint 500 ház omlott össze az afrikai országban történt robbanás után.

2022. január 21., 13:48

Szerző:

Részvétünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a közel száz sérülttel és halálos áldozattal járó ghánai Bogoso közelében bekövetkezett robbanásos katasztrófában érintett embereknek” – közölte a Miniszterelnökség pénteken. Az MTI-nek megküldött közlemény szerint a kormány a Hungary Helps Programon keresztül

5 millió forint humanitárius gyorssegélyt juttat el Ghánába. 

Ezt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel és helyi partnerszervezetével együttműködésben a túlélők életmentő ellátására, mentési munkálatokra fognak fordítani. 

Mint arról pénteken már beszámoltunk, legkevesebb 17 ember meghalt és 57 ember megsérült Ghána nyugati részén, miután egy bányászati robbanóanyagokat szállító kamion motorossal karambolozott. Az ütközés következtében létrejövő elképesztő erejű robbanásban több 500 ház megsemmisült. A robbanás hatalmas krátert hagyott maga után a környéken.

A közleménybe azért így is sikerült egy kis migránsozást keverni. Mint írják, Ghána az Európába irányuló migráció egyik forrásországa, ezért a magyar kormány humanitárius segítségnyújtási programjának kiemelt helyszíne. Az elmúlt években a Hungary Helps Program elsősorban gyermekvédelmi, oktatási és szakképzési intézményeknek nyújtott segítséget anyagi támogatással és önkéntes programján keresztül.

Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita, a Hungary Helps Program jószolgálati nagykövete január közepén, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára pedig 2021-ben látogatott el az afrikai országba, ahol több, a magyar program által támogatott projekthelyszínt is megtekintettek – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)