Az ügyészség vádat emel Donáth László ellen

Aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt.

2021. február 5., 14:09

Szerző:

Vádat emel az ügyészség Donáth László evangélikus lelkész ellen a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban történtek miatt – értesült a hvg.hu. A lelkészt az otthonban dolgozó egyik takarítónő jelentette fel. 

A hvg.hu értesülései szerint pénteken vádat emelt a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség Donáth László ellen aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés bűntette és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt. Az ügyészség szerint a cselekményeket feljelentés, orvosi iratok, igazságügyi pszichológusszakértői vélemény és tanúvallomások is bizonyítják. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság - tárgyalás mellőzésével - végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki a vádlottal szemben. 

A korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt, aki jelenleg a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkészeként dolgozik, az intézmény egy takarítónője jelentette fel. A nő szerint Donáth két kézzel fojtogatta őt, mivel takarítókocsiját egy szentkép előtt hagyta. A látlelet a sértett nyakán "halvány elmosódott bőrpírról" és "bevérzés gyanúról" számolt be. A takarítónő vallomása szerint Donáth korábban fogdosta őt, és szexuális ajánlatot is tett neki. 

A hvg.hu-nak nyilatkozva a nő elmondta: a lelkész rajta kívül másokat is molesztált, de neki esze ágában sem volt ezzel a médiához fordulni; a TV2 kereste meg, majd dagasztotta botránnyá a történeteket.

(Kiemelt kép: 168 | Merész Márton)

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.