Az ügyészség nyomozást rendelt el a Pegasus-ügyben

Megvizsgálják, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény.

2021. július 22., 18:47

Szerző:

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség több feljelentés nyomán jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el az úgynevezett Pegasus-ügyben csütörtökön, írja az MTI a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye alapján. „A nyomozás feladata annak megállapítása, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény” – olvasható a Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményben. 

A Pegasus-botrány vasárnap robbant ki, amikor kiderült, hogy az Orbán-kormány egy izraeli kémprogrammal figyelhetett meg ellenzéki politikusokat, egy CEU-s diákot, magánszemélyeket és újságírókat, köztük a Pesti Hírlap volt munkatársát, Dercsényi Dávidot is, akivel a 168 készített interjút az ügyről. A magyar kormány tagjai eddig nem tagadták és nem is erősítették meg, hogy használják-e az izraeli kiberfegyvert. 

A kémprogramból a lapértesülések szerint Magyarország mellett vásárolt Azerbajdzsán, Bahrein, Marokkó, India, Kazahsztán, Mexikó, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Ruanda is. A Pegasus kémszoftvert gyártó cég, az NSO alapítója azt nyilatkozta az ügyről, hogy nincs listájuk a célszemélyekről, és meg szokták válogatni, mely országok kormányaival üzletelnek.

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)