Az Orbán-kormány inkább elszór 40 milliárdot és megkerül egy közbeszerzést, csak hogy ne az építészszakmának legyen igaza

2018. augusztus 31., 19:30

Szerző:

A Pénzügyminisztérium megoldotta, hogyan tud kikerülni egy közbeszerzési folyamatot budai Várba költözése ügyében. A Szentháromság téren fekvő, néhány éve felújított épületre most újabb sokmilliárdos felújítás vár. Az építészszakma tiltakozása ellenére azért verik szét újra, hogy úgy nézzen ki, mint 1905-ben. Majdnem egy éve kész kellene lennie, de jó, ha szeptemberben elkezdődik a tervezése – derül ki a hvg.hu.

Amint azt korábban megírtuk, a Szentháromság tér 6. alatt lévő házat egyszer már felújították, de most újra átalakítják, hogy megfelelő otthont adjon a Várba költöző Pénzügyminisztériumnak. Az eredeti tervek szerint 2017. december 31-én fejezték volna be az építkezést, de még a tervezést se kezdték el.

Fotó: Wikipédia

Az építészszakmán belül már a szándék is óriási vihart kavart, mert az épületet annak ellenére is az eredeti, száz évvel ezelőtti állapotában akarják helyreállítani, hogy a túlméretezettsége és túldíszítettsége miatt már a maga korában is nagyon sok bírálat érte.

Ráadásul az Orbán-kormány a szakma érvei ellenére sem állt el a tervtől. Annak ellenére sem, hogy

hiába költ el a 2016-os tervek szerint 26, az 2018-as költségvetésben szereplő – de nyilván nem végleges – ár szerint 40,5 milliárd forintot a presztízsberuházásra, a minisztérium több mint kétezer munkatársa közül a pályázati kiírás szerint is csak nagyjából 800-nak jut hely a Szentháromság téren.

Így a jelenlegi három épületben működő tárca ingatlanaiból csak egyet lehet felszabadítani.

A feladattal 2017 elején megbízták Borbély Pált miniszteri biztosnak, és egy külön projektcég is alakult, az NGM-TÉR6 (május óta PM-TÉR6) Kft. Ennek vezetője is Borbély Pál. A cég azonban nem nagyon talált olyan tervezőt, aki elvállalta volna a felújításhoz szükséges vázlattervek elkészítését, így hosszadalmas procedúra és több váltás után úgy döntött, hogy újabb közbeszerzés helyett felveszi státuszba az egyik felkért építésziroda, az Arch-Studio Kft. munkatársait. Ők így, a milliárdos közbeszerzés megkerülésével, a PM-TÉR6 alkalmazottaiként készítik el a megrendelő elvárásai szerinti terveket. A cég honlapjára feltöltött közbeszerzési terv most 2019. decemberi átadással számol.

Vesztergom Ádám, az Arch-Studio ügyvezetője megerősítette a portálnak, hogy valóban felvette őket a PM cége. Arra a kérdésre, hogy a világörökségi helyszínen lévő műemlék épület rekonstrukciója tapasztalt, speciális szaktudással bíró tervezőt igényelne, a 38 éves építész azt válaszolta , hogy neki és munkatársainak is van műemlék épületekkel kapcsolatos tapasztalata.

A tervezési kálvária a felújítás második ütemét érinti, az első ütem munkáit ugyanis hamarosan megkezdik. Az erre kiírt közbeszerzési eljárásban épp a napokban hirdettek eredményt. A 9,8 milliárd forintos munkát a miniszterelnök vejének egykori üzlettársa, Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Hungária Bau (WHB) nyerte el.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.