Az Orbán-kormány hirtelen mégis talált 26,4 milliárd forintot szemétszállításra

2018. október 31., 09:57

Szerző:

Miután Magyarországon 116 településen elkezdett gyűlni a szemét, a kormányzat hirtelen talált 26,4 milliárd forintot hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor aláírásával jegyzett határozat szerint a pénzt a több milliárdos hiánnyal rendelkező állami kukaholding kaphatja – írja a hvg.hu.

A határozatban nincs nevesítve az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt., amely 20 milliárd forintot szórt el két év alatt. Ezután újabb, ezúttal 20 milliárd forintos hitelt vett fel annak ellenére, hogy óriási a káosz a vállalatnál. Azt sem lehet tudni, hogy pontosan mekkora a hiány a cégnél, mivel csaknem négy éve csúszik az állami vállalat mérlegbeszámolójának leadása. Mivel a cég nem fizet a beszedett szemétdíjakból a tényleges szemétszállítást végző közszolgáltatónak, ezért a Zöld Híd Nonprofit Kft. október 26. óta 116 Pest és Nógrád megyei településen nem viszi el a szemetet.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A kedden késő este megjelent kormányhatározat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatása nevű költségvetési tételt emelte meg 26,4 milliárd forinttal. A határozatban azonnali átcsoportosítást rendelt el a miniszterelnök három minisztériumi költségvetés terhére. A többlet egy része (8,7 milliárd) belső átcsoportosítás az állami vagyonkezelés fejezetében, más részét (7,5 milliárd) az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz projektektől) és a Központi Maradványelszámolási Alapból (10,2 milliárd) veszik el.

Mindeközben a Zöld Hídnál is kaotikusnak tűnik a helyzet. A hvg.hu azt írja, hogy szerda reggel a Zöld Híd BIGG Nkft. Facebook-oldalán megjelent, majd e-mailben is megérkezett a szerkesztőségbe egy közlemény, miszerint a cég mostantól – miután a katasztrófavédelem kötelezte erre – szükségellátás keretében a megszokott időpontokban folytatja a kommunális hulladék elszállítását teljes szolgáltatási területén. Nem sokkal később újabb levél érkezett, amiben azt írták, hogy a közlemény tartalmát ne használja a portál, a végleges szöveg hamarosan kikerül a közösségi oldalra. A szerda reggeli bejegyzés azonban eltűnt, majd a Zöld Híd Facebook-oldala is elérhetetlenné vált.

Kedd este a katasztrófavédelem közleményben jelezte, hogy megtették az intézkedéseket ahhoz, hogy szerdán folytatódjon a szemétszállítás Pest és Nógrád megye 116 településén. A közlemény szerint a Zöld Híd Kft. ügyvezetője a katasztrófavédelem központjában megtagadta a katasztrófavédelem szolgáltatásra kötelező határozatának átvételét, a kötelezés hatályos.

Közben az Orbán-kormány az ellenzékre mutogat a kialakult helyzet miatt. A kormányközeli Magyar Idők véleménycikke szerint a káoszért végső soron a szocialisták a felelősek. Cseresnyés Péter államtitkár szintén az MSZP-t tette felelőssé, Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes szerint pedig az egész egy LMP-s politikus játszmája.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.