Az Orbán-kormány és a rendőrség is mélyen hallgat a szégyenről, hogy hányan fagytak meg Magyarországon

2018. február 21., 19:17

Szerző:

2016 óta titkolja az Orbán-kormány, hogy évről évre hányan fagynak halálra Magyarországon – derül ki a 444 cikkéből. A portál emlékeztet, hogy Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a parlamenti államtitkára utoljára két évvel ezelőtt adott érdemi választ az erről szóló kérdésre, azóta viszont ahelyett, hogy elárulná a számot, a szegényeknek nyújtott támogatásról pufogtat untig ismert frázisokat, és azt az MSZP-s politikust, Korózs Lajost támadja, aki felteszi neki a kérdést. De kerüli a választ a rendőrség is, amelytől A Város Mindenkié (AVM) tavaly március óta szeretné megtudni, hogy 2012 és 2017 között hányan fagytak meg, de választ nem kapott a kérdéseire. Az AVM pert is indított az Országos Rendőr-főkapitányság ellen, hogy adják ki az adatokat.

A kérdésnek azért van jelentősége – magyarázta Udvarhelyi Tessza, az AVM egyik aktivistája –, mert a fagyhalálban elhunytak száma rávilágít a szociális háló hiányára, illetve arra, hogy a szociális háló egyre kevesebb embert véd meg Magyarországon. Főleg azért, mert az áldozatok jelentős része nem az utcán, hanem otthonában fagy meg. Ehhez képest az ORFK a perben először azzal érvelt, hogy az adatokat azért nem adják ki, mert nem megfelelőek a „nyilvánosság tájékoztatására”, sőt, téves következtetéseket lehetne levonni belőlük. Az ORFK-nak egyébként – érvelt az AVM – világosan tisztában kell lennie a számmal, hiszen a rendőrkapitányságok havonta küldenek jelentést a közterületen és egyéb máshol kihűlés miatt meghalt hajléktalanokról, illetve a kihűlés miatt elhunytakról. Erre az ORFK ügyvédje a per első napján, most kedden úgy válaszolt, hogy ha az AVM így adná be a közérdekű adatigénylést, akkor kapna rá választ.  A per bírája végül felszólította az ORFK-t, hogy állítsanak össze egy listát a kiadható adatokról, az AVM pedig mondja meg, hogy ezek közül melyek érdeklik.

Kihűlés miatt elhunytakról a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szolgáltat adatokat, amelynek a legutóbbi jelentése szerint 2017 ősze óta 149 ember fagyott meg Magyarországon. Simó Endre, a szervezet vezetője 444-nek csak annyit mondott, tavaly télen még tudtak rendőrégi adatokat szerezni, idén azonban már nem, és vannak az államapparátusból származó információik is. Hogy pontosan kitől, azt nem árulta el.

A KSH adatai szerint 2015-ben 168, 2016-ban viszont már 238 emberrel végzett a hideg Magyarországon.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.