Az Orbán-kormány 500 ágyas kórházat épít Vietnamban, de soknak tartja támogatást, amelyet a Magyar Hospice Alapítvány kér

2017. november 13., 10:37

Szerző:

Magyar Nemzet Ónodi-Szűcs Zoltánt kérdezte meg arról az 50 millió forintról, amelyet a gyógyíthatatlan betegeket ápoló Magyar Hospice Alapítvány (MHA) kért a jövő évi működéséhez.  Az MHA nemrég jelezte, hogy pénz híján néhány héten belül be kell zárnia Magyarország egyedüli fekvőbeteg-ellátást nyújtó, alapítványi működtetésű hospice-házát, ami után Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter utasította az egészségügyi államtitkárt, hogy biztosítsa az MHA-nak a működéséhez szükséges forrásokat. Ónodí-Szűcs Zoltán ezt nem szívesen teszi, a politikus a Magyar Nemzetnek legalábbis úgy nyilatkozott, a szakma felhördüléssel fogadta, hogy miközben Magyarországon 600-nál több ágyon folyik hospice-ellátás, és mindenkinek ugyanazt a normatív támogatást kapja, az MHA-nak volt mersze előállni egy ilyen felhívással. Hozzáfűzte, hogy „ha tetszik, ha nem”, mindenkinek ki kell jönnie a normatív támogatásból. Az nem világos, hogy a most Balog Zoltán utasítására adott 50 millió egyszeri támogatásnak számít-e. Az MHA-t a miniszter után az egészségügyi államtitkár is figyelmeztette, hogy gazdálkodjon jobban.

Fotó: Miniszterelnökség/Árvai Károly

Ami a magyar egészségügy prioritásait illeti, Ónodi-Szűcs Zoltán nyilatkozata kissé visszatetsző annak a fényében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nemrég újra elővette a magyar pénzügyi támogatással Vietnamban építendő 500 ágyas onkológiai kórház ötletét. Ezt a kórházat a dél-vietnami Can Taóban húznák fel 60 millió euró (átszámítva hozzávetőlegesen 20 milliárd forint) segélyhitelből.