Nagy mennyiségű csapadék, jégeső: kiadta a figyelmeztetést az OMSZ

Néhány helyen jégeső is jöhet. Délután meg lehet 20-7 fok is. 

2021. szeptember 17., 07:23

Szerző:

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország területére nagy mennyiségű csapadék miatt péntek éjfélig. Nyugat felől hidegfront érkezik, továbbá a főváros környezetében, az Északi-Középhegység és az Észak Alföld vidékén alakulhatnak ki enyhe zivatarok.

Napközben a front keletre vonul át és északnyugat felől fokozatosan stabilizálódni kezd a légkör, így a zivatartevékenység egyre inkább a déli és a keleti régiókra helyeződik át. Heves kísérő jelenség nem várható, de egy-egy helyen intenzív csapadék, apró szemű jégeső és akár viharos széllökés is előfordulhat. A zivatartevékenység a legtöbb helyen estére abba marad, de az éjszaka alatt az északkeleti részen döröghet az ég, ahol akár 200 milliméternyi csapadék is eshet 24 óra alatt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Pénteken eleinte sokfelé, majd délután egyre inkább már csak keleten, délkeleten kell esőre, záporokra, helyenként zivatarokra számítani. Eközben északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása és estére többfelé kitisztul az ég. Élénk, többfelé erős lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet. Visszaesik a hőmérséklet, délután 18-27 fokra számíthatunk.

Szombaton keleten, északkeleten alakulhat ki elszórtan zápor, helyenként zivatar, a legtöbb helyen azonban napos idő várható. Élénk, több helyen erős lökések kísérhetik északnyugati szelet. Hajnalban 7-15 fokot mérhetünk, néhol pára-, ködfoltok jelenhetnek meg. Délután 20-25 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap a napos időszakok mellett északkeleten és nyugaton, délnyugaton lehet több felhő az égen, ezeken a tájakon kisebb eső, záporok is előfordulhatnak. Helyenként még élénk lesz az északias szél. Hajnalban 6-14, délután 17-24 fok valószínű, északkeleten lesz hűvösebb.

Hétfőn változóan felhős-napos idő ígérkezik. Északon, északnyugaton helyenként előfordulhat eső, zápor. Gyenge, mérsékelt lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalban 5-13, délután 16-22 fok valószínű. Kedden elsősorban északon, északkeleten alakulhat ki eső, zápor, egy-egy zivatar, de az ország legnagyobb részén többórás napsütésre van kilátás. Északon megélénkül a nyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 15-22 fok között alakulhat – írta az Időkép. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)