Az NVB szerint jogsértést követett el az érdi fideszes polgármester, aki levélben kérte a városlakókat, hogy szavazzanak a Fideszre

2019. május 27., 12:19

Szerző:

Két beadvány is érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) az érdi polgármester, T. Mészáros András miatt. A polgármester ugyanis a város első szavazóit Érd lógójával ellátott fejléces papíron arra kérte, hogy szavazzanak a Fidesz-KDNP-re. A Nemzeti Választási Bizottság megállapította a jogsértést – írja a hvg.hu.

Az egyik panaszt az MSZP nyújtotta be. Az NVB vasárnap este tárgyalta az ügyet, ahol az MSZP delegáltja, Litresits András azt is kifogásolta, hogy a leveleket logózott borítékokban, vagyis közpénzből postázták.

Fotó: Facebook

A párbeszédes Fazekas Tamás szerint egyértelmű, hogy a polgármester által írt levél a fideszes kampány része.

Az NVB megállapította a jogsértést az ellenzéki tagok szavazatával. Emellett a bizottság megkeresi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, arra kérve, hogy a NAIH vizsgálja ki az ügyet. A polgármester ugyanis nem magyarázta meg eddig, hogyan jutott hozzá az első választók listájához és személyes adataikhoz.

T. Mészáros András a hvg.hu érdeklődésére korábban azt válaszolta, hogy nem hivatalos borítékban adták fel a leveleket, és nem közpénzből finanszírozták az akciót.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.