06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Az MSZP dupla családi pótlékot és az alacsony jövedelműek további támogatását is ígéri előválasztási programjában

Megtartanák a gyermekek után járó adókedvezményt, a négy- vagy több gyermekes anyák kedvezményét, valamint a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményét is.

2021. április 21., 13:06

Szerző:

A családok megélhetésének biztosítását és a nők hátrányos helyzetének megszüntetését nevezte az MSZP előválasztási programja hangsúlyos elemeinek az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán.

Gurmai Zita az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése, amihez növelni kell a családtámogatástokat és biztosítani kell ezek értékállóságát.

Közölte, azt akarják, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék emelkedjen a duplájára, hogy az alacsony jövedelmű, adókedvezményre jogosult családok kapjanak kiegészítő családi pótlékot.

Hozzátette: megtartanák a gyermekek után járó adókedvezményt, a négy- vagy több gyermekes anyák kedvezményét, valamint a 25 évnél fiatalabbak és az első házasok kedvezményét.

Elmondta, a gyes és a gyet összegének radikális emelésére van szükség, továbbá az összes családtámogatási juttatás értékállóságát törvényben kell biztosítani.

Kötelezővé tennék a gyes „apahónapjait”, hogy ezzel is segítsék a nők munkába történő visszatérését, a férfiak háztartáson belüli nagyobb szerepvállalását – mondta.

Gurmai Zita leszögezte: ugyanazért a munkáért a nőknek ugyanannyi fizetést kell kapniuk, mint a férfiaknak.

Kifejtette: az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők bruttó órabére átlagosan 11,2 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké, a különbség munkaidőben számolva azt jelenti: a nők minden évben több mint egy hónapig ingyen dolgoznak.

Hozzátette: az MSZP tervei szerint a nők negyven év munkaviszony után továbbra is nyugdíjba mehetnek.

Közölte, terveik szerint a közszférában – választhatóan – felfelé is rugalmas lenne a nyugdíjba vonulás időpontja, és bizonyos állami alkalmazottak – például orvosok, tanárok – a nyugdíj mellett is dolgozhatnának.

Kitért arra, hogy az MSZP szerint a megélhetés támogatása is életmentés, ezért az előválasztási program hangsúlyos eleme a tömeges megélhetési válság felszámolása. Ennek megoldása egyszerű: több pénzt kell adni az embereknek, ennek leghatékonyabb módja a családtámogatások emelése – hangoztatta.

(Kiemelt kép: MTI | Bruzák Noémi)

 

 

18:45

A Tatabányai Törvényszék első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy férfit, aki társaival egy betörés során egy gyermeket is megkínzott, hogy a szülőket rábírja értéktárgyaik átadására, közölte a Komárom-Esztergom megyei főügyész hétfőn az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett a döntés ellen.