Az MLSZ 400 ezer forintot kér olyan közérdekű adatokért, amelynek kiadására a bíróság kötelezte

2019. január 7., 12:08

Szerző:

A Transparency International Magyarország (TI) tavaly a Kúrián is megnyerte a sportszövetségek elleni pert az általuk kezelt tao-adatokért. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) azonban ennek ellenére sem adta ki a dokumentumokat. 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól a jogerős ítélet ellenére, és titoktartási nyilatkozatot akar aláíratni a szervezettel – írja az Átlátszó.

Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a tao-rendszert, amiben a cégek a társasági adójuk egy részét az államkassza helyett látványcsapatsport-egyesületnek vagy kulturális egyesületnek adhatják. A sport-tao legnagyobb része, többszáz milliárd forint az MLSZ-en keresztül különböző focicsapatokhoz került.

Gazdagok öröme
Fotó: Fotó: MTI

Azt évekig nem lehetett tudni, hogy melyik csapatba melyik cég mennyi tao-támogatást irányított, és azt a csapatok mire költötték. A kormány végig azzal érvelt, hogy ez nem közpénz, mert a cégek adják. Tavaly azonban a Kúria is kimondta, hogy a tao közvetett állami támogatás, tehát közpénz, ezért nyilvánosságra kell hozni a vele kapcsolatos adatokat.

A TI 2016 júliusában közadatigénylésben kérte ki a sportszövetségektől az általuk kiállított támogatási igazolásokat. A szövetségek adótitokra és a személyes adatok védelmére megtagadták a választ, ezért a TI beperelte őket. Másodfokon a TI megnyerte a pert, majd a Kúria is a támogatási igazolások kiadására kötelezte a labdarúgó-, jégkorong-, kézilabda-, kosárlabda- és vízilabda-szövetséget is.

Az MLSZ azonban a Kúria döntése ellenére sem adja ki az adatokat a szervezetnek. December elején arról tájékoztatták a TI-t, hogy a Kúria ítélete értelmében 40 ezer oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ez pedig anyagköltséggel és munkaerőigénnyel is jár. Erre hivatkozva összesen 400 ezer forint költségtérítést kérnek. Emellett az MLSZ azt akarja, hogy a TI írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot, mert a támogatási igazolásokon személyes és védett adatok vannak.

A TI nem kapott arra választ, hogy milyen személyes adatokról van szó.

Az MLSZ később közleményben reagált. Azt írják, „az MLSZ 2010 óta minden jogszabályi kötelezettségen alapuló adatot nyilvánosságra hoz a honlapján, mind a TAO-programmal, mind egyéb tevékenységével kapcsolatosan. A szövetség ezen túlmenően, a kötelező nyilvánosságra hozatalt meghaladó megkeresésekre is minden esetben a jogszabályokban előírt feltételek mellett teljesítette a kéréseket. (...)

Aki az MLSZ adatszolgáltatási gyakorlatáról a fentiektől eltérő tájékoztatást ad, az tényszerűen valótlanságot állít."