Az izraeli nagykövet szerint amint Orbán és Netanjahu találkoznak, „azonnal megvan a kémia és a dolgok mennek előre”

2018. július 14., 19:27

Szerző:

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete az atv.hu-nak adott interjút, melyben egyértelművé tette, az izraeli és a magyar kormány kapcsolata nem is lehetne szorosabb és jobb.

„Nagyon hálás vagyok Magyarország támogatásáért. Önöknek, magyarként pedig büszkének kell lenniük a morális kiállásáért, a vezetésért és a bátorságért, amit a kormányuk és diplomatáik mutatnak a különböző nemzetközi fórumokon. Nem könnyű számkivetettnek lenni, főleg ha ennek nincs semmilyen alapja. De milyen alapon rekesztik ki Izraelt” – tette fel a kérdést az izraeli diplomata.

A nagykövet Orbán Viktor közelgő izraeli látogatása kapcsán azt mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nagyon közeli barátok,

„aki ott volt a budapesti találkozón tudja, hogy amint találkoznak, azonnal megvan a kémia és a dolgok mennek előre. Órákig képesek kettesben beszélgetni.”

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A nagykövetet arról is megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy Magyarországot a nemzetközi médiában sokszor az antiszemitizmus melegágyaként emlegetik. A válasz:

„Az antiszemita megnyilvánulások közül egyet sem Magyarországról jelentenek. Ellenben napi szinten érkeznek hírek antiszemita incidensekről nagyon nyílt gondolkodású, liberális európai országokból. Szabad és demokratikus országokból, ahol a zsidók mégsem érzik magukat biztonságban. (…) De Magyarországon nem ez a helyzet. Nézzük meg a tényeket, több mint negyedmillió izraeli turista jár ide, akik biztonságban érzik magukat. Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége él itt, az én információim szerint ők is biztonságban élnek. Ebben az országban újjászületett a zsidó élet, a kórházakban, a zsinagógák felújításában, a zsidó kultúrában. Ez mind tiszteletet, elfogadást, integrációt mutat a zsidók felé. Hallom Orbán Viktort, hallom Szijjártó külügyminisztert, vagy a találkozóim során többeket, ahogy őszintén beszélnek ennek az országnak a zsidó-keresztény örökségéről, Európa örökségéről. Ez nem antiszemitizmus.

Megírtuk: július 18-20 között, háromnapos látogatásra megy a közel-keleti országba Orbán Viktor, egy évvel azt követően, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Budapesten járt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.