Az igazság mindenképp győz a végén

Két Ligetvédővel: Pécsi Balázzsal, majd Komáromy Gergellyel beszélgetett Fiala János a szerdai Keljfeljancsiban.

2022. január 26., 11:34

Szerző:

A fel nem épült Magyar Nemzeti Galéria visszaigazolja a Ligetvédők tevékenységét – derült ki a beszélgetésekből. Mindketten politikai szimbólumnak látják a Városligetet, Pécsi Balázs azonban inkább konkrétumokról, magáról a Városligetről beszélt, Komáromy Gergely viszont globális ügyként: a hatalom által kizsákmányolt környezet, a civilek képviselte közös, pártpolitikán túli ügyek jelképeként tekint az immár hatodik éve zajló történetre.

A Ligetvédők egyébként fizikailag levonultak a területről, mert a tábort fenntartani nem volt már értelme. Jelenleg a jogi utakat keresik, és dokumentálják azokat a szabálytalanságokat, amelyeket a Városliget Zrt. elkövet, hogy a későbbiekben fel tudják használni - derült ki Pécsi Balázs válaszából. Komáromy Gergelynek március 3-án lesz a következő bírósági tárgyalása, a vád: csoportosan elkövetett garázdaság.

Fiala János felvetette: volt-e értelme a Ligetvédők tevékenységének? Pécsi Balázs a meg nem épült Magyar Nemzeti Galériára hivatkozott, ami „a legfőbb seb lett volna a Liget területén”, és felidézte Orbán Viktor 2019-es ígéretét, ha a budapestiek nem akarják, nem is fog felépülni.

Komáromy Gergely számára inkább globális probléma a Városliget ügye. „Radikálisan, rendszerszinten kell óriásit változtatnunk, mert összeomlóban a világrend, az ökológiai katasztrófa miatt. Sokkal inkább közösségi alapon kell meghoznunk döntéseinket. Az elnyomó hatalmi gépezet, a gazdasági és politikai elit teljesen kizsákmányolja környezetünket, és ez nem mehet így tovább. Ennek volt erős szimbóluma a Liget, főleg 2016-17 során. Látványosan megütköztek a szabad idejüket, szabadságukat, testi épségüket feláldozó, fákat megmenteni akaró civilek a hatalommal, a közpénzből irgalmatlanul túlfizetett cég felfegyverzett embereivel, akik rövidtávú anyagi érdekeket képviseltek. Egyértelmű volt, mi áll az egyik, és mi a másik oldalon. De mi vagyunk csoportos garázdaság báncselekmény vádlottjai, mert fákat próbáltunk védeni verőemberekkel szemben. Bár vesztesnek tűnünk, mégsem épült meg a projekt egyik központi eleme, és talán nem is fog. Sokkal zöldebb a Liget, sokkal inkább a lakosság véleményét figyelembe vevő lett a tervezettnél. Nagy jelentősége van a polgári engedetlenségnek, az erőszakmentes ellenállásnak. Ez a politika. A közügyek velünk történnek. A fő üzenet: vegyük a kezünkbe a sorsunkat, és erőszakmentes eszközökkel próbáljunk jó irányba változtatni. A tiltakozás politikailag túlfűtött dolog volt. De remélem, hogy sok ember számára megjelent benne az ökológiai, a civil szereplés dimenziója, és túlmutatott a pártpolitikai csatározáson.”

Tevékenységük következtében az emberek fejében sokkal inkább megjelent a zöldfelületek fontossága, és konkrét értelmet nyert azáltal, hogy inspirációt, motivációt adott a Római-part beépítésével kapcsolatos tiltakozásoknak, és egyértelmű győzelmet arattak, hiszen zöld maradt a part. 2019-ben pedig beindult a környezetvédők új generációja is. „Nagy a társadalmi támogatottsága Budapesten a zöldaktivizmusnak. Hú, mennyire király, amit a Városligetben csináltatok – jönnek hozzám olyanok, akik akkor még gyerekek voltak” – mesélte Komáromy Gergely.

Pécsi Balázs akkor kezdett foglalkozni a Városliget ügyével, amikor a volt Hungexpo épületeknél, a Kertem területét elfoglalták a Ligetvédők. „Odamentem, és ott ragadtam.” Az volt a célja, hogy megvédje Budapest tüdejét, erőszakmentes eszközökkel megakadályozza az építkezéseket. A felvetésre, hogy ezen a területen korábban a Hungexpo épületei voltak, Pécsi Balázs a méretkülönbségre, az elbontott épületek közötti fákra és a Városliget várható terhelésére hivatkozott: „Baán László azt mondta, hogy több millió embert szeretne bevonzani.”

Szloszjár György, a Garten Stúdió vezetője nem ért egyet Budapest fő-tájépítésze, Bardóczi Sándor véleményével, ami a Városliget terhelhetőségét illeti – vetette fel Fiala János, amire Pécsi Balázs az egyéni érdekeket említette: „Nézze meg, kinek mi az érdeke. Szloszjár György hihetetlen mennyiségű pénzt profitál ebből.”

Orbán Viktor miniszterelnök a szombati megnyitón egyebek közt a következőket mondta:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el. Ilyen országépítők adták nekünk a Lánchidat, az Országházat vagy a Margit hidat. Kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, de az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet egyszerűen kiejti őket az emlékezetéből. Arról is beszélni kell, kedves Barátaim, hogy jelenlegi formájában a Liget Projekt egy félkész vállalás, egy befejezetlen mű, torzó. Éppen ezért nagyon várjuk már, hogy a magyar választók áprilisban végre pontot tegyenek az ügy végére, és lezárhassuk ezt a vitát”.

Fiala János felvetésére, hogyha megnyeri a kormánykoalíció a parlamenti választást, meg fog épülni az új Nemzeti Galéria Pécsi Balázs azt mondta: könnyű eldönteni a választást: ha azt akarják, hogy megépüljön a Nemzeti Galéria, szavazzanak a Fideszre, de… úgy érzem, amikor a 2019-ben választottak a budapestiek erre már választ adtak.

Komáromy Gergely reagálásában egy szimbolikus képsor jelent meg, amin ők és a verőemberek állnak egymással szemben.

- Akkor, aki az új galériára gondol, lássa maga előtt ezeket a jeleneteket, és ez alapján döntsön? – kérdezte Fiala János.  „

- Lássák ezt is, a demokrácia teljes leépítését, a közpénz-rablást, mert minden összefügg mindennel. Ahogy Martin Luther King mondta, győzni fogunk, mert az erkölcsi univerzum íve hosszú, de az igazságosság felé hajlik – válaszolta Komáromy Gergely.

- Mit üzen a miniszterelnöknek? - kérdezte erre Fiala János.

- Azt üzenem a miniszterelnök úrnak, mint minden politikusnak és minden embernek: az igazság mindenképpen győz a végén – zárta le az interjút a rapper.

(Kiemelt kép: Budapest, 2017. október 11. A Városligetben sátoroznak a Ligetvédők nevű civil mozgalom aktivistái, akik aktívan fellépnek a Liget Budapest projekt ellen, azért, hogy ne építsenek múzeumi negyedet a Városligetbe. MTVA/Bizományosi: Balaton József)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.