Az Európai Bizottság hivatalos válasza: nem létezik „Soros-terv"

2017. november 17., 11:51

Szerző:

Írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz a napokban radikális Európa-párti mozgalmat indító Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő a Soros-tervvel kapcsolatban. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke válaszában egyértelművé teszi, hogy nincs semmilyen tudomásuk „Soros-tervről" – tájékoztatott Ujhelyi a levélről. Így aztán sokadszor is megállapítható, hogy ordas nagy hazugság tehát mindaz, amit a magyar emberek adóforintjaiból fizetett fideszes propaganda sulykol. Ordas nagy hazugság a Magyarország elleni „háttérösszeesküvés" és rettegéskeltés – állapítja meg Ulyhelyi.

A valóság az – írja –, hogy az európai közösség – ha döcögve is, de – hosszú távú, közös megoldásra törekszik a menekültkrízis kapcsán, amelyet a Fidesz egyelőre csak akadályozni tud. Ha Orbán Viktor már a saját pártcsaládjához tartozó bizottsági elnökben és parlamenti elnökben is „Soros-bérencet" lát, az már a teljes téboly jele és annak bizonyítéka, hogy a Fidesz politikája miatt Magyarország végletesen ki fog sodródni az európai közösségből.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének levele:  

„Köszönöm levelüket, melyben a legújabb magyar nemzeti konzultáció egyes elemeivel kapcsolatban afelől érdeklődnek, hogy azok részét képezik-e az Európai Migrációs Stratégiának, vagy a Bizottság által kezdeményezett Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjának. Juncker elnök úr és a magam nevében engedjék meg, hogy tisztázzam álláspontunkat az ügyben.

Először is egyértelműen ki kell jelenteni, hogy a Bizottságnak semmilyen olyan „tervről" sincs tudomása, melynek pontjait Ön levelében említi.

Idén szeptember 27-én a Bizottság bemutatta, hogy milyen lépésekkel igyekszik az EU migrációs és bevándorláspolitikáját erősebbé, hatékonyabbá és méltányosabbá tenni. A 2015-től tartó Európai Migrációs Stratégia eredményeire építve a Bizottság ismertette a kulcsfontosságú területeket érintő tervezett új intézkedéseit: sürgős előrelépés a Közös Európai Menekültügyi Rendszert illetően; legális migrációs útvonalak létesítése az irreguláris migráció helyett (új, 50.000 menekült áthelyezésére alkalmas relokációs mechanizmus és kísérleti programok a legális migrációért a Bizottság anyagi támogatásával és koordinálásával); a visszatérésre kötelezett személyekre vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése, ezzel is a leginkább segítségre szorulókra összpontosítva az erőforrásokat; hatékonyabb együttműködés a származási- és tranzitországokkal, különös tekintettel az uniós szükséghelyzeti alap Afrikáért forrásainak növelésére.

A Közös Európai Menekültügyi Rendszert érintően Juncker elnök úr 2017-es évértékelő beszédében elmondta, hogy a Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjának sikere azon múlik, hogy az érintett felek képesek-e az együttműködésre. A Bizottság mindaddig nyitott marad a kompromisszumokra, míg a végső eredmény kedvező mind az unió, mind pedig a tagállamok szempontjából is. Az Európai Tanács által is képviselt állásponttal egyetértésben elmondhatjuk, hogy a megreformált Közös Európai Menekültügyi Rendszernek meg kell teremteni a szolidaritás és felelősségvállalás egyensúlyát, valamint ellenállónak kell lennie a jövőbeni válsághelyzetekkel szemben.

Egy hatékony rendszert kell tehát kidolgozni, mely képes ellenállni a migrációs nyomásnak, illetve amellyel kiiktathatóak a húzó tényezők és a szabálytalan továbbutazások egyaránt. Az új rendszer a nemzetközi joggal összhangban harcol majd a visszaélések ellen és megfelelő támogatást tud majd nyújtani a leginkább érintett tagállamoknak.

Remélem, a fentiek segítenek a Bizottság pozícióját érintő tisztánlátásban.

Üdvözlettel,

Frans Timmermans"