Az északi szakaszon szombattól hétvégén is jár a 3-as metró

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.

2023. március 23., 14:06

Szerző:

Felhívták a figyelmet arra: hétfő délutántól hétköznaponként már újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között járnak a szerelvények, de a Nagyvárad téren és a Lehel téren nem állnak meg, mert még zajlik ezeknek az állomásoknak a felújítása.

A még szükséges munkákat a hétvégi időszakban végzik el, de ezek mellett nem tartható fenn a metró folyamatos közlekedése, ezért szombat-vasárnap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között közlekednek a szerelvények, utóbbi csomóponttól Kőbánya-Kispestig pótlóbuszokkal kell utazni.

Mivel hétvégente a pótlóbusszal a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető, ilyenkor az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok – a hétköznapokkal megegyezően – a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig járnak.    

A BKK emlékeztet arra, hogy a 3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció során teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: a többi között új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is. Minden állomás új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is: lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be a mozgásukban korlátozottak segítésére, valamint taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozottak közlekedését.

A 3-as metró felújítása – várhatóan két hónap múlva – a Nagyvárad téri és a Lehel téri állomás megnyitásával fejeződik majd be, akkortól már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok – áll a közleményben.

(Kiemelt kép: utasok szállnak fel a 3-as metróra a Határ úti állomáson, 2020. október 22-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.