Az egészségügyi szakdolgozók béremelése harminc százalék helyett csak 21 lesz

Összesen 25-30 ezer szakdolgozó hiányzik az egészségügyből, a kormány mégsem ad jelentősebb béremelést.

2021. október 20., 08:47

Szerző:

Kásler Miklós augusztusban az egészségügyi szakdolgozók esetében még 30 százalékos béremelésről beszélt, ennek ellenére Orbán Viktor októberben már csak 21 százalékos emelést jelentett be, írja a 24.hu

A kezdő középfokú végzettséggel rendelkező szakdolgozók alapbére évek óta a bérminimumot súrolja, ami meglepő, mivel Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke szerint

összesen 25-30 ezer szakdolgozó hiányozhat az egészségügyből.

Az ő bérük az orvosi bérekhez képest egyre kevesebbet ér, jövőre átlagosan egy orvos bérének a húsz százaléka lesz egy szakdolgozó bére, és a munkában szerzett több éves tapasztalat sem lesz szempont, ha valaki ápoló, műtőasszisztens vagy laboros.

A kezdő ápolói fizetés pedig alig lesz több a bérminimumnál

Balogh Zoltán szerint.

Ez a helyzet úgy állhatott elő, hogy

a kormány nem a 2020-as illetményhez képest emeli meg a szakdolgozói béreket, hanem a 2018-as illetményhez viszonyítva,

így lett a 30 százalékos emelésből 21 százalékos.

Ez a MESZK elnöke szerint csak később derült ki, mivel  2018-ban a négylépcsős illetményemelés bejelentésekor még nem volt szó arról, hogy minden évben a 2018-as illetményre fogják számolni az emelést.

(Kiemelt kép: Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: MTI/Balázs Attila)