Az egészségügyi államtitkár egyik új helyettese sem rendelkezik orvosi diplomával

Pintér Sándor belügyminiszter indítványára két új helyettest kapott Takács Péter  államtitkár. Egyikőjük gyógyszerészként, a másik közgazdászként kezdte a pályáját.  

2023. március 1., 12:56

Szerző:

A Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozatban csak az újonnan kinevezettek nevei szerepeltek, a 24.hu azonban a kormany.hu oldalán megtalálta az új helyettes államtitkárok önéletrajzait. Ebből tudható, hogy az egészségügy szakmai irányításáért felelős Bidló Judit gyógyszerész, gyógyszerész-közgazdász, info-bionikus mérnök. Kollégája, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős Lengyel László pedig közgazdász.

Bidló Judit egyetemi tanulmányai végeztével 1995-ben orvoslátogató-klinikai kutatóként kezdte az egészségügyi pályát. A magánszférában, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) is dolgozott. Négy évig ellátta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatói posztját. 2015–2016-ban az OEP/Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megbízott főosztályvezetője lett, a következő években egyszerű ügyintéző lett. Innen került  2018-ban a NEAK főigazgató-helyettesi székébe  ezt követően most a Belügyminisztériumba államtitkár-helyettesnek.

Az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős 45 éves Lengyel László közgazdász, mérlegképes könyvelő 2011-ben fejezte be felsőfokú tanulmányait. Ezt követően az MTI értékesítési munkatársaként kezdett dolgozni, főkönyvelőként, SAP tanácsadóként dolgozott több kórházban, valamint a T-Systems Magyarország Zrt.-nél. 2012-2015 között a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, alkalmazásában volt kontrolling vezető, az ezt követő két évben a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb gazdasági igazgatójaként működött. Négy éven át a Mozaik Gazdasági Szervezet vezetője volt, majd osztályvezető a BMSK Zrt. Beruházási Ügynökségnél. Ez év januárjában került a Lázár János minisztersége alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztériumba kormánytisztviselőként, most pedig Pintér tárcájánál lett helyettes államtitkár.  

(Forrás: Pixabay)