Az árstop kivezetése után roham várható a boltokban

Valószínűleg napok kérdése és kitör az újabb felvásárlási láz.

2023. június 26., 11:56

Szerző:

Ideje felkészülniük az áruházláncoknak egy újabb rohamra: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön bejelentette, hogy csupán augusztus 1-ig hosszabbítják meg az árstopot az élelmiszerek esetében. Ez nem jelenti azt, hogy azonnal piaci áron kerülnek ki majd a polcokra a termékek, de az biztos, hogy jócskán nő majd az áruk – írja 24.hu

Augusztus 1. után az eddig árstopos termékeket is be kell vonni a kötelezően akciózott áruk körébe. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedőknek 15 százalékkal a beszerzési ár alatt kell kínálniuk az árucikkeket. Annyi biztos, hogy jócskán megugranak majd az árak – még ha nem is annyira, mintha nem lenne az akció. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a kereskedők olcsóbban adják majd a korábban megemelt árú termékeket. Valószínűleg napok kérdése és kitör az újabb felvásárlási láz. 

A Blikk megkérdezett két nagy hazai üzletláncot: számítanak-e a következő napokban rohamra és hogyan készülnek rá? Az árstop eltörlése miatt elképzelhető, hogy emelkedni fog az érintett termékek iránti kereslet, ugyanakkor vállalatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy kiszolgálja a vásárlók igényeit – közölte a Lidl. A Spar az árstop eltörlésének bejelentése után a hatósági áras tejekre eddig elrendelt 2 literes vásárlási korlátozást 12 literre emelte. Az üzletláncnál azonban nem számítanak ellátási problémákra, vagy készlethiányra.

(Kiemelt képünkön zöldség pult. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)