Az amerikai ügyvivő szerint még Trumpnál is rosszabb, amit az Orbán-kormány a médiával művel

2017. október 17., 18:58

Szerző:

Kemény hangú beszédben kritizálta az Orbán-kormányt David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

 

Forrás: YouTube

A politikus – aki a legmagasabb rangú Magyarországon tartózkodó amerikai diplomata – kedden a MÚOSZ székházában szólalt fel.

„A kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett, anélkül hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett” 

– hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve, nem lehet olyan demokratikus kormány, amely megpróbálkozik a kritikusai elhallgattatásával. Ez olyan kísértés, amely megjelenhet

  • jogszabályi korlátozásokban, 
  • hirdetőkre történő nyomásgyakorlásban, a hirdetési piac manipulálásában
  • és az újságírók leplezetlen fenyegetésében vagy megfélemlítésében is. 

 

„Az elmúlt években az Egyesült Államok számos alkalommal felszólalt a sajtószabadság terén Magyarországon mutatkozó negatív tendenciákról. Sajnálatos módon, ezek a negatív tendenciák folytatódnak”

– emlékeztetett. Szabad szerkesztőségek léteznek még Magyarországon – fűzte hozzá –, de a számuk egyre fogy, és olyan kihívásokkal kell szembenézniük a hirdetési piacon, amelyekkel a kormányzati hátszéllel működő, állami támogatást élvező médiumoknak nem. Ami az utóbbit illeti, tett egy megjegyzést a Fidesz-közeli média – elsőként a 888 – egyik közelmúltbeli undorító húzásáról is:

„Egy listát jelentettek meg olyan újságírókról, akik szerintük fenyegetést jelentenek Magyarországra nézve. Ez veszélyes gyakorlat az újságírók szempontjából és a szabad, független újságírás szempontjából is. Ezeknek a médiumoknak jogukban áll bírálni újságírókat vagy nem egyetérteni velük, de arra kísérletet tenni, hogy megfélemlítsék őket vagy megnehezítsék a munkájukat, összeegyeztethetetlen a szabad sajtó megvédésére tett nemzetközi kötelezettségvállalásokkal. A velünk kritikus sajtót is meg kell védenünk, hiszen a sajtó a demokrácia egyik alappillére”

– hangsúlyozta az amerikai ügyvivő. Felidézte, hogy a sajtó jogát a szabad működéshez még Donald Trump sem vonja kétségbe – ez azért fájhat az Orbán-kormánynak, mert az amerikai elnök őszintén utálja a vele szemben kritikus hangokat –, sőt az Egyesült Államok egyértelműen elítél minden kísérletet az újságírók megfélemlítésére vagy elhallgattatására.

Az Orbán-kormány részéről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára reagált, aki tájékozatlansággal vádolta meg az ügyvivőt. „Ha az ügyvivő maga mellé ültet egy tolmácsot, és átlapozza a napilapokat, megnézi az internetes hírportálokat és a híradókat, láthatja, hogy számtalan kormánykritikus hír jelenik meg naponta. Ha az ügyvivő összeszámolja, hogy hány kormánykritikus napilap, hetilap, hírportál és televíziócsatorna van Magyarországon, akkor megbizonyosodhat arról, hogy a sajtószabadságot és a kiegyensúlyozottságot semmilyen veszély nem fenyegeti. Néhány hete az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán oktatási törvény módosítását, annak ellenére hogy az hihetetlen mértékben csökkenti a kisebbségek jogait. A kijevi és a budapesti amerikai diplomaták esetében is azt kell gondolnunk, hogy tájékozatlanok azzal kapcsolatban, amiről beszélnek” – hangzik az erről szóló közlemény.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.